
De bevalling is voor veel zwangere vrouwen niet per se iets waar ze naar uitkijken. Gelukkig sta je er in Nederland nooit alleen voor en heb je altijd professionele hulp tot je beschikking. Maar naast de verloskundige of de gynaecoloog, kun je er ook voor kiezen om een doula bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Een doula (spreek uit: doela) is een ervaren en kundige vrouw die jou onder andere door je bevalling heen coacht. In deze blogpost geven we 5 redenen waarom jij er eentje aan je zijde wilt hebben op het moment dat jij jouw kindje op de wereld brengt.
1. Met een doula verloopt de bevalling over het algemeen soepeler
Onderzoek heeft aangetoond dat een doula onder andere bijdraagt aan een kortere bevalling (in 25% van de gevallen), er minder vaak een keizersnede aan te pas hoeft te komen (50%), er minder behoefte is aan pijnstilling (60%) en er minder weeën opwekkende middelen nodig zijn (50%). Daarnaast is de APGAR-score van de pasgeboren baby vaak beter, is er minder kans op een postnatale depressie en herstelt de kraamvrouw ook fysiek sneller.
2. Een doula zorgt ervoor dat jij je zoveel mogelijk kunt ontspannen
Waarschijnlijk heb je tijdens je zwangerschap al heel wat doemscenario’s de revue laten passeren. Logisch, want je weet niet wat je te wachten staat en je hoort nou eenmaal nét wat vaker de negatieve dan de positieve verhalen over een bevalling. Maar het is een feit dat ontspanning hét codewoord is voor een soepele bevalling. Een doula zal er tijdens de bevalling alles aan doen om de rust te bewaren en de aanstaande moeder zoveel mogelijk te laten ontspannen door bijvoorbeeld massages te geven, moed in te spreken en gerust te stellen.
3. Een doula bewaakt jouw grenzen tijdens de bevalling
De meeste vrouwen die voor het eerst zwanger zijn stellen een geboorteplan op. In dit plan staat precies aangegeven wat de wensen zijn rondom de bevalling. Het komt nog wel eens voor dat je tijdens de bevalling zo in je eigen wereld leeft, of dat alles onverwachts anders loopt, dat je totaal vergeet wat je eigenlijk ook alweer wilde. Voor de emotionele verwerking achteraf is het heel belangrijk dat je in de ‘heat of the moment’ geen dingen doet die je eigenlijk niet wil. En als er om medische redenen toch afgeweken moet worden van je plan, dat je dan iemand hebt die helder is en goed kan luisteren en jou dit rustig uit kan leggen, zodat je dit later beter een plekje kan geven.
Dit is precies wat een doula doet. Zij weet exact wat jouw wensen zijn en zal er zoveel mogelijk op aansturen om de bevalling volgens jouw plan te laten verlopen. Wanneer dit niet lukt, zal zij goed en duidelijk uitleggen waarom het op dat moment niet kan en hoe ze het anders gaan doen. Hierdoor houd je voor je gevoel (nog enigszins) de controle over je eigen bevalling.
4. Een doula gaat niet zomaar weg tijdens of direct na de bevalling
Waar een verloskundige of gynaecoloog vaak snel na de bevalling door moet naar een volgende bevalling, of zelfs tijdens de bevalling moet wisselen van dienst of weg wordt geroepen voor een spoedgeval, blijft een doula van begin tot eind bij je. Je hebt dus altijd een vertrouwd gezicht naast je waar je alles aan kunt vragen en mee kunt delen. Daarnaast is zij er ook al die tijd voor je partner.
5. Een doula is jouw persoonlijke coach tijdens je zwangerschap, bevalling én de kraamtijd
Een doula staat je niet alleen bij tijdens de bevalling, maar coacht je als het ware het gehele traject van zwanger zijn door. Wanneer je zwanger bent, komen daar tal van vragen en emoties bij kijken. Hoe fijn is het dan dat er altijd iemand bereikbaar is als luisterend oor of al je vragen meteen kan beantwoorden? De doula zorgt er het gehele traject voor dat jij ontspannen bent en blijft. Ook in de kraamtijd kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat de borstvoeding sneller op gang komt en beter verloopt, en dat jij eerder aan die wandeling met jouw kersverse gezin kan starten, waar je 9 maanden lang naar hebt uitgekeken.
Kortom, een doula ondersteunt jou op een niet-medische manier tijdens je zwangerschap, de geboorte van je kindje én de periode daarna. Ze zorgt continue voor een fijne en ontspannen sfeer en is jouw persoonlijke wandelende ‘Google’. Een doula wordt helaas niet vergoed door de basisverzekering maar is absoluut een investering in jezelf, je partner en je kindje die jullie meer dan waard zijn!