
Een baby kan zijn of haar eigen tempratuur nog niet goed reguleren. Dat betekent dat je kindje het sneller te warm of te koud heeft. Het is daarom belangrijk om je baby goed te kleden en afhankelijk van de tempratuur laagjes toe te voegen of juist weg te laten. Maar hoe weet je wat je je kindje ’s nachts aan moet trekken? Daar kan de TOG-waarde je bij helpen. In deze blog vertellen we je wat de TOG0-waarde precies inhoudt en hoe je het gemakkelijk kunt gebruiken.
Wat is de TOG-waarde?
TOG staat voor ‘Thermal Overall Grade’. De TOG-waarde loopt van 1 tot 4 en bepaald hoe warm een item is. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe meer warmte het item vasthoudt. Dit geldt voor babykleding, maar ook ander textiel zoals dekentjes en slaapzakken. Deze is alleen van toepassing bij kamertempratuur, dus niet buitenshuis. De TOG-waarde vind je vaak op het label van een pyjama of slaapzak.
Waarom is de TOG-waarde nodig?
De TOG-waarde is een handige manier om te bepalen of het item geschikt is om met de huidige tempratuur in te gaan slapen. Een dikkere stof betekent niet altijd dat deze ook warmer is en niet alle dunne stofjes zijn ademend. Het is belangrijk voor de gezondheid van je kindje dat hij of zij niet oververhit of onderkoelt raakt. Vooral bij pasgeboren baby’s kan dit gebeuren. Zij kunnen namelijk nog niet goed hun eigen tempratuur reguleren. Bovendien kunnen ze zelf nog niet aangeven dat ze het te warm of koud hebben. Wij gooien onze deken af, maar een baby kan dat natuurlijk nog niet. Het is niet alleen gevaarlijk, maar je kindje slaapt ook onrustiger als hij of zij het te warm of koud heeft.

Welke TOG-waarde gebruik je wanneer?
Om te bepalen hoe hoog de TOG-waarde moet zijn is het belangrijk om de temperatuur in huis te weten. ’s Nachts is het fijn als de temperatuur zo tussen de 16 en 20 graden is. Afhankelijk van het seizoen kan deze natuurlijk hoger of lager zijn. Voor een tempratuur tussen de 16 en 18 graden geldt een TOG-waarde van tussen de 2.5 en 4.
Ieder warmtelaagje heeft een eigen TOG-waarde. Omdat elk laagje extra warmte toevoegt vanwege de luchtlaag die tussen de items komt is het niet verstandig om TOG-waardes bij elkaar op te tellen. Vaak kleed je je kindje dan alsnog te warm aan. Daarom is het makkelijker om alleen naar de TOG-waarde van de slaapzak/ deken te kijken en afhankelijk van de tempratuur extra laagjes toe te voegen. Dit klinkt heel ingewikkeld maar dat valt mee, we hebben hieronder een handig overzicht voor je gemaakt:

‘Ik vind die TOG-waarde nog steeds lastig’
Snappen we! Houdt vooral in je hoofd dat het een technische richtlijn is om je te helpen, maar zeker geen wet. Het is fijn om het er als uitgangspunt bij te hebben. Maar je gezonde verstand verteld je altijd nog het meest. Het is belangrijk om te weten dat je je kindje beter wat te koud dan te warm kunt inpakken. Kindjes slapen veel beter als het wat kouder is. Als je kleintje koude handjes heeft is dit bijvoorbeeld helemaal niet erg. Koude handen zeggen namelijk niet direct iets. Om er achter te komen of je baby het te warm of te koud heeft kun het beste even de achterkant van zijn of haar nek voelen. Deze moet gewoon lekker warm aanvoelen. Is het erg warm en een beetje plakkerig? Dan heeft je kleintje het te warm. Is hij juist wat koud? Dan kan je nog een extra warmtelaagje toevoegen. Door dit regelmatig te controleren kom je er vanzelf achter wat fijn werkt voor jouw kindje.
De eerste dagen is een baby nog kwetsbaar en gevoeliger voor kou. Baby’s verliezen voornamelijk warmte via het hoofd. De eerste dagen kun je je kindje daarom nog met een muts laten slapen. Daarna is dat niet meer nodig. Sowieso is het goed om het bedje niet te vol te stoppen, je baby kan het daar wat benauwd van krijgen. Leg je kindje onderin het bed met ongeveer een vuist ruimte om nog met de beentjes te kunnen bewegen. Zorg dat de deken tot de schouders (en niet te los) is toegedekt.
Tot slot kun je het beste nog geen dekbed gebruiken voor je kindje tot een leeftijd van 2. Hiervoor is dit nog te warm voor je kleine. Bovendien vergroot dit de kans op verstikking. Gebruik in plaats van een dekbed een deken, een laken en/ of een slaapzak.
