
Kijkt je baby aandachtig naar het eten wanneer je aan tafel zit en maakt het smakkende geluidjes? Dan zou het weleens tijd kunnen zijn voor zijn of haar eerste echte hapje. De meeste baby’s krijgen hun eerste hapje wanneer ze tussen de vier en zes maanden oud zijn. Vanaf 6 maanden heeft hij of zij naast fles- of borstvoeding ook echt vaste voeding nodig. Met de eerste hapjes kun je je kindje al laten verwennen aan andere smaken dan alleen de smaak van melk.
Tijd voor het eerste hapje
Als je merkt dat je kindje jou het eten uit de mond kijkt en jouw kauwbewegingen nadoet, dan kan het zijn dat je baby toe is aan een groente- of fruithapje. Wel is het belangrijk dat je baby goed rechtop kan zitten en goed kan slikken. Meestal is dit als je baby zo rond de 4 maanden oud is. Het is handig om te beginnen met geprakte groente of geprakt fruit. Dit is lekker zacht en het doorslikken gaat gemakkelijk. Met een lepeltje geef je de baby voorzichtig kleine hoeveelheden babyvoeding. Met deze oefenhapjes maakt je baby kennis met verschillende smaken en leert hij of zij te eten van een lepel. Het is goed om te starten met 1 á 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes geprakte groente of fruit. Het is voor de baby het prettigst wanneer je de hapjes direct na de melkvoeding of tussen 2 voedingen door geeft. Je kind is dan ontspannen en heeft al wat in zijn of haar buikje. Dit is een goed moment om hem of haar iets nieuws te laten proeven.
Smaken ontdekken
Om je kindje uiteindelijk gevarieerd te laten eten, is het belangrijk dat hij of zij verschillende smaken leert ontdekken en waarderen. Start om te beginnen met zachte smaken. Wil je een fruithapje maken, dan is banaan, peer of perzik zeer geschikt als ‘eerste hapje’. Geef je een groentehapje, dan kun je ervoor kiezen om een prakje te maken van bloemkool, zoete aardappel of wortel. Dit zijn over het algemeen ook de wat zoetere smaken, waardoor het verschil met de zoete melkvoeding niet al te groot is.
Als je kindje al gewend is aan het eten van een lepeltje en behoefte heeft aan meer vast voedsel, dan kun je meer hapjes en ook verschillende smaken aan gaan bieden. De smaken die al bekend zijn, kun je combineren met een andere smaak of je kunt een nieuwe smaak introduceren. Aan andere smaken, zoals de bittere smaak van spruitjes, moet je kindje erg wennen. Het duurt ook wat langer voordat ze deze smaak zullen accepteren. Spuugt je kind het eten uit? Dan is dat helemaal niet zo gek. Het proberen van nieuwe smaken is ook even vreemd. Het is een kwestie van oefenen en langzaam opbouwen. Wist je bijvoorbeeld dat een kind wel 10 tot 15 keer iets moet proeven voordat hij aan de smaak gewend is? Toch is het belangrijk om je kind van jongs af aan verschillende smaken en structuren te laten ervaren. Ze zullen dan later meer smaken waarderen en daardoor ook gevarieerder gaan eten. Langzaam maar zeker kun je verder gaan naar meer lepeltjes, grovere stukjes en verschillende soorten voedsel zoals brood, pasta of rijst en fijngemalen gaar gebakken vis of vlees. Hoe snel je dit doet hangt helemaal af van je kindje én natuurlijk van het aantal tanden of kiezen dat hij of zij al heeft.
Voor je het weet zitten jullie samen aan de grote eettafel om te genieten van een heerlijk gerecht. Het zal niet lang meer duren voordat de allerkleinste eindelijk met de grote mensen mee mag eten. En wat is er dan leuker dan een eigen servies. Shop de leukste serviesjes en accessoires in de webshop van ELUUN.