Babyshower organiseren: waar moet je aan denken?

Een babyshower is een uit Amerika overgewaaide traditie. Het is bedoeld om de aanstaande mama eens even flink in het zonnetje te zetten. Nog één keer in de spotlight staan voordat ze haar handen vol heeft aan alle poepluiers, fopspenen en geprakte babyhapjes. Overspoel de toekomstige mama met liefde en cadeaus, nodig al haar dierbaren uit en geef haar de dag van haar leven. Eluun helpt jou bij het organiseren van dit leuke feestje en vertelt jou precies waar je aan moet denken.

Plannen

Niet geheel onbelangrijk is het plannen van de babyshower. Je wilt natuurlijk niet dat de moeder in spe met knellende voeten of rugpijn op het feestje zit. De beste periode om een babyshower te organiseren is dan ook rond de zevende of achtste maand van de zwangerschap. Dan is ze nog fit en is er ook meer bekend over het geslacht van de baby. Handig bij het kopen van een cadeau en het verzinnen van een thema.

Het organiseren

Normaal gesproken wordt een babyshower georganiseerd door de beste vriendinnen van de zwangere vrouw. Omdat het organiseren van een babyshower veel tijd kost, is het prettig om dit samen met iemand te doen. Ook kun je de hele groep erbij betrekken waardoor iedereen mee kan helpen bij het organiseren. Verdeel de taken waardoor het voor niemand een grote last wordt.

Uitnodigingen

Voor een babyshower mag je iedereen uitnodigen, maar het wordt veelal alleen met vrouwen gedaan. Dus nodig gezellig alle vriendinnen, nichten, tantes, oma’s, zusjes en (schoon)moeders uit voor dit heugelijke moment. Tip: gebruik een website, zoals datumprikker om een datum voor de babyshower te plannen. Op deze manier houd je het overzicht en weet je precies hoeveel mensen je kunt verwachten.
Enne, vergeet de toekomstige vader er niet bij te betrekken. Hij kent als geen ander de agenda van de aanstaande moeder en heeft ook de contactgegevens van vriendinnen en bevriende collega’s.

De locatie voor de babyshower

Het kiezen van de juiste locatie maakt een babyshower nog specialer. Zo kun je bijvoorbeeld een Engelse picknick, een rondvaart, een workshop maskers maken of een heerlijke manicure organiseren. Voordat je helemaal losgaat, is het belangrijk om te informeren bij de partner van de aanstaande moeder of jouw plannen niet te uitputtend zijn. Ook kan het zo zijn dat bepaalde lichamelijke kwaaltjes jouw mogelijkheden een beetje beperken. Zorg er in dat geval voor dat je bijvoorbeeld de woonkamer omtovert tot een prachtige feestlocatie.

De aankleding

En dan het leukste gedeelte: de aankleding. Gebruik blauwe en groene accenten bij bijvoorbeeld een jongen of combineer subtiel roze met goud en zilver voor een meisje. Je kunt hier helemaal losgaan en niets is te gek. Op inspiratiesites zoals Pinterest staan genoeg thema’s en kleurencombinaties die je heel eenvoudig kunt namaken.

Bij de aankleding kun je gebruik maken van mooie feestaccessoires zoals ballonnen, slingers en een mooi gedekte tafel met servies. Helemaal leuk wanneer al het eten en drinken ook op tafel staat. Wanneer er ruimte is, kun je een speciaal hoekje maken met een gastenboek waar iedereen lieve wensen voor de baby in kan schrijven. En wat dacht je van een fotobooth? Iedereen kan dan foto’s maken en heeft meteen een leuke herinnering aan de babyshower. Koop wat leuke props en poseer voor een versierde muur. Say cheese!

Eten en drinken

Je kunt kiezen voor de standaard hapjes, maar het is natuurlijk veel leuker wanneer je iedereen uitdaagt om zelf iets te maken. Vooral leuk wanneer je dit doet in de kleur die past bij het geslacht van de baby. Ga los met gesmolten chocolade, marsepein, gekleurde muisjes of bak juist wat hartigs. Zolang het maar zelfgemaakt is. Naast een zwangere vriendin ga je natuurlijk niet nippen aan je cocktail of wijntje. Maak daarom non-alcoholische cocktails zoals een Mojito met tonic in plaats van rum.

Cadeaus

De leukste cadeaus voor een babyshower, zijn cadeaus waar jij de toekomstige moeder blij mee maakt. Ga dus niet teveel uit van jij zelf leuk vindt. Heeft jouw vriendin een minimalistisch interieur, dan is de kans groot dat zij niet houdt van cadeaus met felle kleuren. Of je nu een cadeau voor de moeder of de baby geeft, houd er rekening mee dat ze zelf waarschijnlijk ook al een heleboel spullen heeft gekocht. Met een persoonlijk cadeau of iets leuks voor de babykamer zit je altijd goed.

Je kunt ook met alle gasten één groot cadeau geven. Op deze manier heb je meer geld te besteden en kun je iets kopen waar de parents to be ook echt wat aan hebben. Een handige app hiervoor is de LouLou-app. Met deze app kun je stemmen en dus eenvoudig beslissen welk cadeau gekocht wordt. Scheelt een hoop discussies en oneindig lange WhatsApp-gesprekken.

Wil je leuke activiteiten voor je gasten op de babyshower? In deze blog delen we originele ideeën.