Handige tips voor het wassen van babykleding

Baby’s hebben een gevoelige huid. Daarom is het fijn om alle babykleding van tevoren uit te wassen. Zo weet je zeker dat het lekker schoon is en de stof lekker zacht aanvoelt. Om huidirritaties te voorkomen en de babykleding zo mooi mogelijk te houden zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. In deze blog delen we 8 handige tips om ervoor te zorgen dat de babykleding altijd zacht, schoon en veilig is.

Sorteer de babykleding op kleur en stof en was zo heet mogelijk

Bij het wassen van babykleding is het extra belangrijk om te sorteren op kleur en stof. Sommige kleuren kunnen doorlopen en vlekken achterlaten op andere kledingstukken. Was de items zo heet mogelijk zodat de bacteriën eruit zijn, maar let wel goed op de waslabels. Wollen items zijn bijvoorbeeld ideaal voor baby’s: het houdt de tempratuur op pijl, is antibacterieel en ademend. Het is bij stoffen als wol wel belangrijk om het apart of zelfs met de hand te wassen. Anders is de kans groot dat de kleertjes wel héél klein uit de was komen. 😉

Gebruik milde en hypoallergene wasmiddelen voor babykleding

De babyhuid is gevoelig, dus kies voor milde en hypoallergene wasmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor babykleding. Vermijd wasmiddelen met sterke geuren of toegevoegde chemicaliën die irritatie kunnen veroorzaken. Heb je last van een hardnekkige vlek die er met mild wasmiddel niet uit gaat? Behandel deze dan voor met sterker wasmiddel zoals Ossengal of groene zeep en doe het daarna nog eens bij de rest van de was.

Gebruik een extra spoelcyclus na het wassen van de babykleding

Om er zeker van te zijn dat alle wasmiddelresten worden verwijderd, is het aan te raden om een extra spoelcyclus toe te voegen aan het wasprogramma. Zo verklein je het risico op irritatie van de gevoelige babyhuid.

Gebruik geen wasverzachter voor het wassen van babykleding

Hoewel wasverzachters je kleding lekker zacht kunnen maken, is het beter om ze te vermijden bij het wassen van babykleding. Wasverzachters kunnen resten achterlaten op de kleding en de huid van je baby irriteren. Ook de geur kan zo sterk zijn dat je baby er last van heeft. Bovendien wil je die heerlijke babygeur niet overheersen toch?

Zorg voor een schone wasmachine voordat je de babykleding gaat wassen

Het schoonmaken van de wasmachine is een klusje dat er vaak bij in schiet. Is het alweer even geleden? Dan is dit het perfecte moment om te doen voordat je alle babykleding gaat wassen. Zo is ook de wasmachine helemaal schoon en bacterievrij. Om hem schoon te maken neem je de deur en trommel af met natuurazijn en laat je de wasmachine op de heetste stand (90 graden) draaien zonder was. Je kunt er eventueel nog wat bakingsoda en natuurazijn in doen (in het wasmiddelbakje) om al het vet en kalk goed te verwijderen.

Gebruik een waszakje voor kleine items

Om te voorkomen dat kleine babykledingstukken zoals sokken of mutsen kwijtraken in de wasmachine, kun je ze in een waszakje doen. Gewoon zo’n zakje waar je je bh’s in wast. Dit zorgt ervoor dat alles bij elkaar blijft en het niet ergens tussen de rubbers van je wasmachine eindigt.

Droog de babykleding aan de lucht of op een lage stand

Om te voorkomen dat de babykleding krimpt of beschadigt, droog je ze het beste op een lage stand of hang je ze op om natuurlijk te drogen. Zo blijven de vezels sterker en de kleertjes veel langer mooi. Vermijd vooral het gebruik van drogers met een hoge hitte; veel babykleding kan dan gaan krimpen. Let altijd op de wasvoorschriften, sommige kleding en bijvoorbeeld hydrofiele doeken kunnen vaak prima in de droger.

Wil je er zeker van zijn dat écht alle bacteriën dood zijn?

Omdat je bepaalde babykleding op een lage tempratuur moet wassen kunnen sommige bacteriën dit overleven. Als je er zeker van wil zijn dat de kleding helemaal bacterievrij is kun je ze (de eerste keer) ook strijken. Strijken aan de buitenkant kan de kwetsbare stoffen beschadigen of vlekken veroorzaken als er nog resten van babyolie of crèmes aanwezig zijn. Strijk de babykleding daarom vanaf de binnenkant, zo blijft het zeker mooi.

Met deze tips zorg je ervoor dat de kleding van je kleintje altijd schoon, zacht en veilig is voor zijn of haar gevoelige huid. Zo kan alles lekker schoon de kast in! Lees deze blog voor onze tips om de kast van je kind handig in te richten.

Blog-babykleding-wassen-tips-b