Merinowol wassen, zo doe je dat!

We weten dat die fijne merinowollen items voor je baby kostbaar zijn en je er zo lang mogelijk mee wilt doen. En dat kan ook! Het is dan ook flink balen als er een vlek in zit en je ze niet meer kunt gebruiken. Gooi het in ieder geval niet zomaar in de wasmachine, dan krijg je er een minivariant voor terug ;). Maar maak je geen zorgen, wij vertellen je precies wat je moet weten over het wassen van merinowol.

Moet je merinowol eigenlijk wel wassen?

Nou, nee dat is helemaal niet nodig. Omdat merinowol zelfreinigend werkt hoef je het eigenlijk niet te wassen. Hoe fijn is dat? Een handige eigenschap van merinowol is namelijk dat het van nature bestand is tegen geurtjes en vlekken. De vezel bevat lanoline. Dit is een natuurlijke zeep wat ervoor zorgt dat de wol antibacterieel en zelfreinigend is. Hierdoor blijft het mooi en hoef je het eigenlijk niet te wassen. Dit bespaart je tijd, maar stelt je ook in staat om veel langer van de mooie wollen items te genieten.

Benieuwd naar de fijnste baby items van merinowol? In deze blog zetten we de fijnste babyproducten met deze wol voor je op een rijtje.

Hoe zorg ik dan dat mijn item van merinowol weer schoon en fris is?

Natuurlijk kan het voorkomen dat er een vies luchtje of een vervelende vlek in zit waardoor je de wol wel moet wassen. Om het item op te frissen kun je deze het beste even buiten laten luchten bij zonsopkomst of in een vochtige badkamer. Probeer vlekken er eerst uit te krijgen met een vochtige doek (niet te warm).

Kan ik merinowol met een vlek dan niet gewoon in de wasmachine wassen?

Je kunt merinowol beter niet in de machine wassen, merinowol is namelijk erg kwetsbaar en krimpt snel. Was je wollen items daarom niet in de wasmachine, ook niet op een wol-programma. Dan heb je namelijk nog altijd het risico dat het alsnog gaat krimpen en zijn vorm verliest.

Hoe moet ik merinowol dan wel wassen?

Als je de merinowol echt moet wassen omdat er bijvoorbeeld een vlek in zit kun dit het beste doen in koud tot lauw water (maximaal 20 graden) en eventueel een paar druppels wolzeep. Laat het item niet te lang in het water liggen, maar haal het er even voorzichtig doorheen. Probeer niet teveel te wrijven want door de tempratuurwisseling kan de stof krimpen. Spoel het wasmiddel er goed uit en leg het item op een handdoek. Dep/rol het water er voorzichtig uit. Laat het vervolgens plat en kreukvrij drogen. Eventueel kun je het vervolgens nog strijken/stomen op een wol programma.

Naast zelfreinigend en antibacterieel heeft merinowol nog veel meer fijne eigenschappen wat het ideaal maakt voor baby’s. Al deze voordelen ontdek je onze blog over de magie van merinowol.