Welke slaapzak heb ik nodig voor mijn baby?

Als je baby een paar weken oud is zul je merken dat hij of zij niet meer rustig blijft liggen tijdens het slapen. Een slaapzak is dan een fijne en veilige manier om je kindje rustig en warm te laten slapen. In deze blog vertellen we je precies welke slaapzaak de juiste is voor jouw kindje wat betreft maat, behoeften en temperatuur.

Waarom is een slaapzak fijn voor je baby?

Een slaapzak is voor je baby niet alleen prettig, maar ook nog eens veiliger om in te slapen dan onder een dekentje. Een slaapzak is een pakje dat je je baby aantrekt tijdens het slapen. De slaapzak zit aansluitend aan de bovenkant – met mouwen of armsgaten – en in een losse ‘zak’ aan de onderkant. Zo blijft je kindje lekker warm tijdens het woelen en kan je kindje nog steeds met de beentje trappelen.

Een slaapzak biedt niet alleen warmte, maar ook een geborgen gevoel en veiligheid. Een kindje kan ’s nachts veel bewegen/woelen. Een deken gaat dan snel af terwijl een slaapzak goed blijft zitten. Bovendien kan je baby onder een dikke deken terechtkomen. Met een slaapzak is de kans op verstikking vele malen kleiner. Daarom raden we aan om tot de leeftijd van ongeveer 2 jaar een slaapzak te gebruiken.

Vanaf wanneer gebruik je een slaapzak voor je baby?

In principe kun je je baby al vanaf de geboorte een slaapzak aandoen. In de eerste weken slapen baby’s vaak nog rustig op hun rug, dan is een slaapzak nog niet noodzakelijk. Pas als je kindje meer gaat bewegen is het fijn om een slaapzak te gebruiken. Slaapt je pasgeboren baby wel erg onrustig? Dan kan een inbakerslaapzak een uitkomst zijn. Deze slaapzak heeft geen armsgaten waardoor je baby met de armpjes tegen het lijfje slaapt. Dit geeft je kindje een geborgen gevoel. Een baby kan wakker schrikken van zijn eigen armbewegingen, ook dit voorkom je door je baby in te bakeren.

Zijn er verschillende slaapzakken voor de zomer en winter?

Over het algemeen wordt er onderscheidt gemaakt tussen zomer- en winterslaapzakken. Deze hebben verschillende TOG-waarden. De TOG-waarde zegt iets over de warmte die een slaapzakje biedt. Hoe hoger de TOG, hoe warmer de slaapzak. Lees onze blog over TOG-waarden om hier meer over te leren. Een zomerslaapzak is een dunne slaapzak en vaak mouwloos. Winterslaapzakken hebben juist een lekkere dikke voering en lange mouwen. Daarnaast zijn er vierseizoenenslaapzakken. Deze kun je aanpassen, afhankelijk van de temperatuur. Vierseizoenenslaapzakken hebben vaak afritsbare mouwen en een uitneembare voering.

Als het erg koud is kun je extra laagjes toevoegen onder de slaapzak zoals een romper met lange mouwen en een (dikke) pyjama. Ook hierbij is het – als je twijfelt – handig om de TOG-waarde in acht te nemen.

Welke maat slaapzak heeft mijn baby nodig?

Het is belangrijk om een slaapzak aan te schaffen in de juiste maat voor je kindje. Koop een slaapzak niet teveel op de groei. In een te grote slaapzak kan je kindje namelijk wegzakken of vertikt raken. Zorg ervoor dat je baby de slaapzak niet zelf uit kan doen; de armsgaten moeten dus goed aansluiten. Een te kleine slaapzak is ook niet fijn. Een baby heeft voldoende ruimte nodig om met de beentjes te kunnen trappelen.

Slaapzakken hebben vaak een leeftijdsmaat of lengtemaat. De slaapzakken die wij verkopen zijn er in vier formaten: 60 cm voor baby’s van 0-3 maanden, 70 cm voor baby’s van 3-6 maanden, 90 cm voor baby’s van 6-18 maanden en 110 cm voor kindjes vanaf 18 maanden. Let vooral op de lengte van je kindje en tel hier 15 cm bij op voor de trappelruimte. Kijk dan welke maat het meest in de buurt komt.

Heb je nog vragen over het kiezen van de juiste slaapzak of wil je advies? Stuur ons een berichtje of bel, we helpen je graag!