
Borstvoeding geven is een mooi, intiem moment tussen jou en je baby. Het zorgt er bovendien voor dat je baby een perfect afgestemde mix van voedingstoffen en afweerstoffen binnenkrijgt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de eerste zes maanden je kindje alleen borstvoeding te geven. Wij vertellen jou alles over het geven van borstvoeding. De eerste weken waarin je borstvoeding geeft, is alles nieuw. Dat je dit af en toe overweldigend vindt, begrijpen wij heel goed. Wees dus een beetje lief voor jezelf. Naarmate je melkproductie op gang komt, wordt het vanzelf gemakkelijker.
Moedermelk
Moedermelk is belangrijk voor de groei en ontwikkeling voor je baby. Moedermelk zit namelijk boordevol met voedingsstoffen, en dat zijn de belangrijkste stoffen voor een pasgeboren baby. Naast voedingsstoffen zitten er ook veel afweerstoffen in moedermelk, die niet in flesvoeding zitten. Deze afweerstoffen zorgen ervoor dat je kindje minder snel vatbaar is voor ziektes.
Hoe werkt dat nou vanbinnen?
Vanaf het begin van je zwangerschap maakt je lichaam extra klierweefsel aan. Je hebt vast wel gemerkt dat je borsten opgezwollen en gevoelig zijn. Wanneer je baby aan de borst zuigt, komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt ervoor dat je melk kunt aanmaken. Oxytocine zorgt ervoor dat de melk uit de klieren naar je tepels stroomt.
Kan ik wel borstvoeding geven?
Sommige vrouwen stoppen na een tijdje met het geven van borstvoeding, omdat ze niet genoeg melk produceren. Een lage melkproductie heeft te maken met de hoeveelheid melkkliertjes die je hebt in je borst. De grootte van je borst heeft hier geen invloed op. Jij kunt hier zelf dus niets aan doen. In een aantal situaties is het verstandiger om geen borstvoeding te geven. Zo kan het gebruik van medicatie ervoor zorgen dat jouw melk niet veilig is voor je kindje. Daarnaast kan het zo zijn dat je geen borstvoeding kunt geven wanneer je bijvoorbeeld een borstoperatie hebt gehad. Bij twijfel, raadpleeg jouw arts of kraamverzorgster.
De voordelen van borstvoeding
De meeste verloskundigen adviseren om je kindje na de geboorte direct op je borst te leggen. Dit is niet alleen belangrijk voor de hechting, maar je kindje kan dan zelf al opzoek gaan naar de borst. Wanneer dit niet gelijk lukt, probeer dan zelf je kleine aan de borst te leggen. Meestal merk je vanzelf wanneer je kindje genoeg melk heeft gedronken. Naast dat het geven van borstvoeding zorgt voor een goede hechting, brengt het ook veel gezondheidsvoordelen met zich mee:
- Moedermelk voedt niet alleen je baby, maar beschermt je baby ook tegen ziektes.
- Baby’s die borstvoeding krijgen, vallen ‘s nachts sneller weer in slaap. Door de oxytocine die in het lichaam van je baby terecht komt tijdens het geven van borstvoeding, krijgt je baby een slaperig gevoel.
- Naast dat het geven van borstvoeding voordelen heeft voor jouw baby, heeft het ook voordelen voor jou als moeder. Doordat je kindje zuigt aan de borst trekt de baarmoeder samen, waardoor je minder gaat vloeien. Daarnaast raak je sneller het extra lichaamsvet kwijt dat je tijdens je zwangerschap erbij hebt gekregen.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het geven van borstvoeding of heb je advies nodig voor een specifieke situatie? Jouw kraamverzorgende kan als geen ander al jouw vragen beantwoorden.