Stel een capsule wardrobe samen voor jouw baby of kindje en bespaar tijd én geld.

Ben jij al bekent met de term ‘capsule wardrobe’? In deze blog leggen we je uit wat dit precies is en waarom dit zo handig is, vooral voor baby’s. Alles is lief en schattig waardoor je snel teveel koopt en totaal het overzicht kwijtraakt. Bovendien wil je dat het leuk bij elkaar staat en koop je als snel veel mooie setjes. Hierdoor kan het zijn dat je met een enorme kast kleding zit die je kleintje eigenlijk veel te kort en daarom weinig kan dragen. Een capsule wardrobe is dan ideaal. Benieuwd hoe je dit samenstelt? Lees snel verder!

Wat is een ‘capsule wardrobe’?

Kinderen, vooral baby’s, wisselen vaak van outfits. De romper is onder gespuugd, een broek zit onder de modder of er is een beker melk omgegaan. Hoe dan ook: het is fijn om dan zo iets uit de kast te kunnen pakken om de outfit weer compleet te maken zonder dat je kleintje eruit ziet als een bij elkaar geraapt zooitje. Natuurlijk hoeft je kind er niet dagelijks bij te lopen om de catwalk op te gaan, maar een beetje matchende items zijn wel het leukst. Daarom is een capsule wardrobe ideaal: je pakt wat items uit de kast en het past bij elkaar.

Een capsule wardrobe is dus een overzichtelijke garderobe waarin alle kleding bij elkaar past. In principe past elke top dus met iedere broek, alle truien en andere accessoires. Het idee is dat je zo minder nodig hebt en alle kleding meer draagt. Bovendien scheelt het heel veel tijd en stress met aankleding. Pak wat uit de kast en het is goed. Ook handig als je partner hier wat minder kijk op heeft 😉.

Zo bespaar je dus tijd, maar ook geld. Je maakt namelijk bewustere keuzes en hebt daarom minder kleding nodig. Zo kun je ook besluiten om wat meer geld uit te geven aan duurzame en kwalitatief betere items. Je kiest dus voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook beter voor de wereld. ❤

Zo stel je een capsule wardrobe samen voor je baby of kindje

Het idee van een capsule wardrobe is dus dat je alles uit de kast met elkaar kunt combineren en zo minder kleding nodig bent. Maar waar begin je? Wij splitsen het voor je op in drie simpele stappen. Het hoeft natuurlijk niet perfect; het scheelt al heel veel als je een goede basis hebt. Uiteraard kun je daar altijd een aantal leuke items aan toevoegen die niet perse met álles matchen.

Stap 1: Kies een stijl + kleurenpalet

Bepaal voor welke stijl en kleuren je wilt gaan. Het makkelijkste is om een moodboard te maken op bijvoorbeeld Pinterest. Pin alles wat je leuk vindt, wat bij je kindje past en welke items je veel gebruikt. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe de garderobe eruit moet gaan zien. Het gemakkelijkste is als je 4-6 kleuren kiest die allemaal bij elkaar passen. Om contrast te kunnen toevoegen kies je sowieso voor een donkerdere en een lichtere kleur. Daarnaast is het fijn om een neutrale basiskleur te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld off-white zijn, maar ook beige, lichtblauw of grijs. Hiervan wil je de basisitems aanschaffen, zoals schoenen of een jas. Tot slot kies je dan nog een of meerdere accentkleuren. Deze kleuren leuken de outfit op en zijn dus perfect voor de rest van de garderobe zoals T-shirts en accessoires.

Om je een beeld te geven heb ik drie voorbeelden gemaakt:

Capsule-wardrobe-kinderen-jongen-blauw-kleding-inspiratie
Capsule-wardrobe-kinderen-beige-naturel-kleding-inspiratie

Stap 2: Bepaal welke items in jouw ideale garderobe zitten

Nu je een stijl hebt gekozen is het goed om te bepalen hoeveel en welke kledingstukken je nodig hebt. Dit is voor iedereen persoonlijk. Als je bijvoorbeeld een capsule wardrobe wil aanschaffen voor je baby kan het zijn dat je een voorkeur hebt voor boxpakjes of juist setjes. Maak een lijst met welke items je ongeveer nodig denkt te hebben. Zo weet je precies wat je wilt aanschaffen. Een voorbeeld van een capsule wardrobe voor een baby is:

De aantallen zijn natuurlijk ook afhankelijk van hoe vaak je de was doet en van het seizoen. Voor elk nieuw seizoen en maatwisseling (2-4 keer per jaar) kun je de kledingkast geheel uitzoeken. Dan ga je kijken welke items nog mee kunnen naar het komende seizoen en welke niet meer goed zijn/passen. Je maakt een nieuw lijstje met kledingstukken die je moet aanschaffen om de garderobe weer compleet te maken.

Stap 3: Tijd om te shoppen!

Of je nu graag in een stenen winkel shopt of liever online. Vaak kun je in de winkel of webshop al snel een snel een selectie maken van items die binnen jouw stijl en kleurenpalet vallen. De meeste winkels hebben bij elkaar passende kleuren al bij elkaar gehangen. Online is het vaak makkelijk om op kleur te filteren. Als je naar de stad gaat is het handig om je kleurenpalet (op papier of je telefoon) mee te nemen en eventueel een aantal items die je al hebt. Zo kun je alles direct bij elkaar leggen in de winkel. In een kinderkledingspeciaalzaak, zoals ELUUN in Zwolle, kun je ook de medewerker vragen om mee te denken. Zij weten vaak precies welke items uit welke collecties goed bij elkaar passen en welke in jouw palet vallen.

Tip: Kijk ook eens naar tweedehands items. Duurzame kinderkleding kan vaak makkelijk aan meerdere kinderen worden doorgegeven. Als je ervoor kiest om kwalitatievere kleding te kopen kun je deze vervolgens zelf ook gemakkelijk doorverkopen of -geven.

Hulp nodig met het samenstellen van een capsule wardrobe?

Lijkt het je fijn om een capsule wardrobe te hebben voor je kindje maar vind je het toch erg moeilijk om dit zelf samen te stellen? We helpen je graag. Stuur ons een berichtje met wat je zoekt en in welke maat. Dit mag een mail of belletje zijn, maar kan ook via social media. Dan stellen wij een mooie collectie voor je samen van items die goed bij elkaar passen en aan jouw wensen voldoen. Kies je favorieten hieruit en je hebt al een heel fijn begin van een capsule wardrobe.