Gratis verzending in NL vanaf €100,-
Gratis afhalen in de winkel

Fopspenen voor je baby: dit moet je weten

Weet je nog niet goed of je wel of geen fopspeen wilt geven aan je baby? Het kan je kleintje kalmeren, helpen bij de zuigbehoefte en ervoor zorgen dat hij of zij gemakkelijker in slaap komt. Toch hoor je naast de voordelen ook nadelen over het gebruik van fopspenen. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je kindje. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het gebruiken van fopspenen en waar je op kunt letten.

Waarom een fopspeen gebruiken voor je baby?

Om te beginnen vraag je je misschien af: waarom zou ik mijn baby een fopspeen geven? “Het is niet goed voor de ontwikkeling van het gebit en ik hoor dat het zelfs gevaarlijk kan zijn. Bovendien moet je het straks weer afleren als je kindje niet meer zonder kan.” Toch? Dat valt gelukkig reuze mee!

Het belangrijkste is dat je je goed inleest en de fopspeen op een veilige manier aanbiedt. Dan zijn er namelijk ook heel veel voordelen. En geloof ons: als je baby een sterke zuigbehoefte heeft kan een speen je baby (en jou) enorme verlichting geven. Baby’s worden rustig van het sabbelen en vallen zo makkelijker in slaap. Ook kan het je kindje afleiden van pijn zoals buikkrampjes. Daarnaast zien specialisten veel minder gevallen van wiegendood bij baby’s die een fopspeen gebruiken.

Waar moet je rekening mee houden bij gebruik van een fopspeen?

Baby’s worden heerlijk rustig als ze lekker op hun speentje kunnen sabbelen, en het staat ook nog zo schattig! Helemaal waar. Maar er zijn wel een aantal factoren waar je op moet letten als je een fopspeentje wilt aanbieden aan je baby.

Een fopspeen kan de borstvoeding beïnvloeden
Geef je borstvoeding? Dan is het goed om te wachten met het gebruiken van een fopspeen totdat de borstvoeding goed op gang is gekomen. Je baby zuigt namelijk heel anders aan een speentje dan aan de borst. Als de baby eenmaal gewent is om aan een speentje te zuigen, kan het zijn dat het niet goed lukt om aan de tepel te leren drinken. Het kan ook zo zijn dat je melkproductie lastig op gang komt omdat je kindje minder lang aan de borst ligt. Daarom is het goed om geen speentje aan te bieden als je baby honger heeft, maar alleen als hij of zij onrustig of moe is.

Een fopspeen heeft invloed op het gebit
Als je de speen op de juiste manier aanbiedt en deze niet te veel gebruikt hoef je je hier geen zorgen om te maken. Geef je kindje de speen voor maximaal 6 uur per dag. Vaak kun je de speen zachtjes uitdoen wanneer de baby eenmaal in slaap is gevallen. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang door te gaan met het gebruik van de fopspeen. De zuigbehoefte van je kindje neemt al af na 6 tot 9 maanden. Het is aan te raden om sowieso te stoppen voordat je kind 4 jaar oud is.

Je moet je kind het speentje ook weer afleren
Een nadeel aan het beginnen met een fopspeen is natuurlijk dat je er ook een keer mee moet stoppen. Je wilt niet je kleuter met een speen in zijn mond naar de basisschool sturen. Gelukkig zijn er handige trucjes om rustig af te bouwen of juist ‘cold turkey’ te stoppen. Wil je gaan afbouwen? In deze blog geven we je een aantal tips om je kind te laten stoppen met de fopspeen.

Gebruik fopspenen op een veilige manier
Het is belangrijk om de fopspeen op een veilige manier aan te bieden aan je baby. Zo moet je hem regelmatig schoonmaken en regelmatig vervangen. Benieuwd hoe en wanneer? In deze blog vertellen we je precies hoe je een speentje op een veilige manier gebruikt en hoe je ze bijvoorbeeld kunt uitkoken.

Vormen fopspeen

Wat zijn de verschillen in fopspenen?

Je wil je baby graag een speentje geven, maar er zijn zoveel soorten en materialen: wat is nu het beste? Dat kan best ingewikkeld zijn. Om te beginnen zijn de speentjes op de Nederlandse markt allemaal getest en dus niet slecht of gevaarlijk voor je baby. Wel zitten er variaties in spenen die verschillende voor- en nadelen met zich meebrengen.

Materiaal fopspeen
Over het algemeen zijn spenen gemaakt van siliconen of latex (natuurrubber). De transparante speentjes zijn vaak siliconen en die met een bruiner kleurtje zijn gemaakt van rubber. Beide materialen hebben voor- en nadelen. Spenen van siliconen zijn geurloos en gaan langer mee. Fopspenen van natuurrubber kunnen een lichte geur hebben, maar zijn veel zachter. Ook zijn deze sneller ‘op tempratuur’ in de mond. Veel baby’s vinden deze speentjes daarom fijner. Een speen van natuurrubber moet je wel vaker vervangen.

Vorm fopspeen
Dan zijn er ook verschillende vormen. De bekendste vorm is de ronde vorm, zoals je ziet bij de speentjes op bovenstaande foto. Er was een tijdje wat ophef over deze vorm speen; hij zou niet goed zijn voor de ontwikkeling van het gebit. Dit is echter niet waar. Je kunt de ronde speentjes gewoon gebruiken. Deze vorm noemen we ‘natural’ omdat hij op de vorm van een tepel lijkt. Dan heb je ook nog de ‘dental’ fopspenen. Deze zijn plat aan de onderkant en kun je dus maar op 1 manier in het mondje doen. Deze vorm stimuleert de ontwikkeling van de tong- en kaakspieren meer. Maar je kindje zal wel aan de vorm moeten wennen en hem dus niet gelijk accepteren.

Maten fopspenen
Dan zijn er nog verschillende maten in fopspenen. Welke maat heb je nu nodig bij welke leeftijd? Over het algemeen hebben de meeste merken 2 of 3 maten. De eerste maat kun je gebruiken tot ongeveer 6 maanden. Dit is afhankelijk van de behoefte van je baby. Als je baby de eerste maat langer fijn blijft vinden is dat helemaal prima. Floept hij of zij het speentje steeds uit? Dan is het goed om naar maatje 2 te gaan. Deze is tot ongeveer 18 maanden te gebruiken indien er een maat 3 bestaat. Sommige merken gaan namelijk maar tot maat 2.

Voor de overgang naar maat 3 geldt eigenlijk hetzelfde: als je kindje de fopspeen te klein vindt en hem uitspuugt kun je een grotere maat proberen. Op deze leeftijd kun je er ook voor kiezen om te stoppen met de speen. Je kunt altijd de maattabel checken op de website van het merk van de speen, zoals deze van Bibs.

Handige accessoires voor de fopspeen

Bij het gebruiken van een fopspeen voor je baby kunnen ook wat irritaties ontstaan. Zo gooien kindjes hun speen graag op de grond of raken ze het ‘s nachts kwijt. Dan is het natuurlijk DRAMA. Gelukkig zijn ook daar wat handige uitvindingen voor. Zo kun je met een speenkoord het speentje gemakkelijk aan de kleding van je baby vastmaken zodat deze niet elke 3 minuten over de grond rolt. De glow in the dark spenen helpen jouzelf, maar ook je kindje om sneller de speen terug te vinden in bed wanneer het donker is. Een speendoekje kan ook al helpen: dit een zacht knuffeldoekje die je aan de fopspeen bevestigd. Zo heeft je baby ook wat te friemelen en kan hij of zij hem gemakkelijker pakken.

Ben je zelf die speentjes juist altijd kwijt in je tas? Dan is de handige fopspeenhouder van Mushie echt een aanrader! Deze bevestig je gemakkelijk aan je tas of buggy en houdt de speentjes mooi schoon.

In onze winkel in Zwolle vind je de fopspenen van Bibs en Frigg in de maten 1 en 2. We verkopen ook speentjes met een glow in the dark gedeelte: superhandig als je altijd op de tast aan het zoeken bent ’s nachts!