Gezond eten tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, ben je opeens verantwoordelijk voor een extra leven. Jouw kindje zit veilig en beschermd in je buik, maar is van jou afhankelijk voor de toevoer van zuurstof en voedingstoffen. Gezond eten tijdens je zwangerschap is dus erg belangrijk. Wij vertellen jou wat je het beste kunt eten, maar ook wat je de komende negen maanden beter kunt laten staan.

Do’s: Gezond eten tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf. Zo krijgt je baby voldoende voedingsstoffen binnen om te groeien. Daarnaast heb je extra vitamine D en foliumzuur nodig tijdens je zwangerschap. Vitamine D zorgt voor de stevigheid van de botten en tanden van je baby. Foliumzuur vermindert het risico op een open ruggetje. Wanneer je kiest voor zwangerschapsvitaminen, weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid vitamine D en foliumzuur tot je neemt.

Gewone vitaminetabletten kun je beter niet slikken. Deze tabletten kunnen namelijk een geboorteafwijking veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg en gezond eten tot je neemt tijdens je zwangerschap. Eet dus voldoende groente en fruit, en zorg ervoor dat je deze goed wast zodat alle bacteriën eraf zijn. Tijdens je zwangerschap heeft jouw lichaam extra vocht nodig. Drink daarom minimaal 1,5 liter water per dag. Ook het eten van peulvruchten is een must do. Peulvruchten bevatten namelijk veel ijzer, vezels en eiwitten. Deze wondervruchten zijn ook een goede vervanger voor vlees.

Bekijk ook: 5 vitamine smoothies voor tijdens je zwangerschap

Don’ts: eet dit liever niet

Tijdens jouw zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten. Toch zijn er een paar producten die niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Vermijd bijvoorbeeld het eten van rauw vlees, zoals carpaccio of tartaar. Rauw vlees kan namelijk kan toxoplasmose bevatten. Dit kan ervoor zorgen dat je baby een afwijking krijgt of dat je zwangerschap eindigt in een miskraam.

Mag je dan wel rauwe vis? Nee. Helaas moet jij je sushi-afspraakje uitstellen tot na je zwangerschap. Ook al is de vis vers, rauwe vis kan listeria bevatten. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken, en tijdens een zwangerschap zelfs een miskraam. Wel mag je tijdens je zwangerschap, 2 keer per week, vette vis eten, zoals makreel en haring. Hier zit namelijk cervonzuur in, een hele belangrijke bouwsteen voor het netvlies en de hersenen van je baby.

Let er verder goed op welke kaas je eet. Vermijd kaas die gemaakt is van rauwe melk. Is de kaas gemaakt van verhitte melk zoals feta, mozzarella en andere harde kazen, dan is het geen probleem om deze te eten. Producten met rauwe eieren of rauwe melk erin verwerkt kun je ook beter niet eten tijdens je zwangerschap. Een algemeen bekende: drink geen alcohol tijdens je zwangerschap. Via het bloed en de placenta dringt alcohol binnen in het lichaam van je ongeboren kind. Doordat het in de onvolgroeide lever van de baby terecht komt, kan de alcohol niet afgebroken worden. Ook is het roken van een sigaret niet aan te raden tijdens je zwangerschap.

Twijfel je ergens over? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts voor meer informatie.