Het organiseren van de kledingkast van je baby: 8 tips voor een frisse start

Terwijl je je voorbereidt op de komst van je kindje, is het fijn om alle babykleding te wassen en de kledingkast van je baby te organiseren. In deze blog delen we 8 handige tips om je te helpen bij het organiseren van de kledingkast. Ben je benieuwd hoe je de kleding het beste kunt wassen? Bekijk dan deze blog. Als alles lekker schoon is kan het de kast in! Een heerlijk taakje om te doen, en nog fijner om van je lijstje te kunnen strepen.

Maak een inventarislijst met alle babykleding die je nodig hebt

De meeste baby’s beginnen in maatje 50 of 56. Baby’s die wat te vroeg zijn geboren of wat lichter zijn passen vaak maat 44. Zorg dat je genoeg kleding hebt in maat 50 en 56 om de eerste weken te overbruggen. Verwacht je een groot kindje? Koop dan niet teveel in maat 50. Het is zonde als er kleertjes ongebruikt in de kast blijven liggen. En extra babykleding bijkopen kan altijd nog. Gebruik bijvoorbeeld onze uitzetlijst om te bepalen hoeveel babykleding je ongeveer nodig hebt. Zo houd je een duidelijk overzicht van wat je al hebt en wat je nog moet kopen of lenen.

Sorteer de babykleding op maat

Begin met het sorteren van de babykleding op maat. Verdeel ze in aparte stapels of manden voor newborn, 0-3 maanden, 3-6 maanden, enzovoort. De kleinste maat leg je nu in de kast, de andere stapels berg je op per maat. Dit helpt je om snel de juiste kleding te vinden naarmate je kleintje groeit.

Categoriseer de babykleding op type

Je gaat de kast inruimen met de kleinste maat. Sorteer deze babykleding verder op type, zoals rompers, broeken, shirts, jurken en pyjama’s. Dit helpt je bij het gemakkelijk vinden van specifieke kledingstukken wanneer je kleintje ze nodig heeft.

Organiseer de babykleding op seizoen

Alles wat je niet direct gaat gebruiken hoeft niet (voorin) de kast te liggen. Leg de kleding voor dit seizoen daarom vooraan en berg de zomer- of winterkleding op. Zo houd je de kledingkast netjes en overzichtelijk.

Ga je de kleding van je baby vouwen of hangen in de kledingkast?

Bepaal welke kledingstukken je wilt ophangen en welke je liever opvouwt. Hang schattige en bijzondere kleding zoals jurken, blouses en jassen op om ze netjes te houden. Vouw de rest van de kleding op en bewaar ze in laden of manden.

Investeer in opbergmanden en/of ladeorganizers voor in de kledingkast

Opbergmanden zijn ideaal voor het organiseren van de verschillende categorieën die je gaat opvouwen zoals rompers en broeken maar ook accessoires zoals haarbanden. Plaats deze manden op een plank of in een lade, zodat je snel kunt vinden wat je nodig hebt en de kledingkast er netjes uitziet. Een stapeltje kleding op de plank wordt namelijk al snel rommelig, zeker omdat de kleding zo klein is blijft het lastig om netjes op een stapeltje te liggen. Tip: bij Ikea hebben ze hele handige en betaalbare ladebakken op de babykleding in te organiseren.

Dé tip van Marie Kondo voor het organiseren van kleding voor je baby in de kledingkast

Het handigste is om de kleding op te vouwen en in een rijtje in het bak te doen. Dus niet op elkaar, maar tegen elkaar aan. Zo zie je alle items in één oogopslag en hoef je niet te graaien/zoeken. 😉

Donatie- en opbergbakken voor te kleine babykleding

Houd een aparte bak of mand in de kast voor kleding die je kleintje is ontgroeid. Als je nog een kindje verwacht, kun je deze kleding bewaren. Anders kun je ervoor kiezen om ze te doneren aan een goed doel, het online te verkopen of door te geven aan moeders in je omgeving. Zo pak je niet telkens per ongeluk die te kleine broek en kun je een keer in de zoveel tijd de donatiebak legen.