Hydrofiele doeken: onmisbaar in je baby-uitzet

Je kunt er niet genoeg van hebben: hydrofiele doeken! Deze doeken zijn een echte must have voor moeders. Ben jij een mommy to be en weet je nog niet precies waarvoor je deze doeken allemaal kunt gebruiken? Lees dan gauw verder.

Wat zijn hydrofiele doeken?

Hydrofiele doeken zijn dunne vierkante doeken, gemaakt van fijngeweven katoen. ‘Hydrofiel’ betekent letterlijk ‘wateraantrekkend’. Deze doeken nemen dan ook veel meer water op dan gewone katoenen doeken. Doordat de doeken zijn gemaakt van zachte materialen en erg absorberend zijn, zijn ze ideaal voor de zachte babyhuid.

Waar kun je hydrofiele doeken voor gebruiken?

De doeken werden vroeger ‘hydrofiele luiers’ genoemd, maar tegenwoordig worden de doeken niet snel meer als luiers gebruikt. Hydrofiele doeken zijn ontzettend multifunctioneel. Je kunt ze onder andere op de volgende manieren gebruiken:

Als handdoek

De superzachte en dunne stof maakt de hydrofiele doek ideaal als handdoek. Na een badje of douchbeurt kun je de baby hiermee afdrogen. Doordat de stof zo dun is, kun je gemakkelijk tussen die kleine vingertjes en teentjes afdrogen. Ook is een hydrofiele doek veel beter voor de gevoelige huid van de baby dan een normale katoenen handdoek.

Voor een zachte en schone ondergrond

De doeken zijn geschikt als ondergrond in het bedje, de box, de kinderwagen of de autostoel. Mocht er viezigheid op komen, dan kunnen de hydrofiele doeken dit opvangen. Ook wanneer je je kind onderweg gaat verschonen is het altijd fijn wanneer je een schone ondergrond hebt.

Als deken bij warm weer

Hydrofiele doeken voelen licht en zacht aan. Ze zijn daarom ook geschikt om als dekentje te gebruiken bij warm weer. Op deze manier ligt de baby toch beschermd in zijn bedje, zonder dat het een extra warme deken over zich heen heeft.

Als slabbetje of spuugdoek

Wanneer je niet snel een slabbetje bij de hand hebt, zijn hydrofiele doekjes een lifesaver. Vouw hem een keer dubbel en leg hem als een slabbetje om de nek van je kind. Na het voeden kun je de doek ook nog over je schouder leggen om je kindje ‘veilig’ te laten boeren. Als er nog melk terugkomt, is dat geen probleem, want de stof neemt het vocht goed op. Zo blijven de kleren van zowel jou als die van je kindje droog!

Om in te bakeren

Je kunt je kind makkelijk inbakeren met een grote hydrofiele doek. Vooral pasgeboren baby’s vinden dit fijn. Het geeft hen een veilig en geborgen gevoel. Zo wordt je baby minder snel wakker. Dat is fijn voor de baby, maar natuurlijk ook voor jou!

Als omslagdoek bij borstvoeding

Het is altijd prettig om buitenshuis een beetje privacy te hebben wanneer je je kind borstvoeding geeft. Door een doek onder je beha-bandje te stoppen en over je baby te leggen kun je in alle rust borstvoeding geven.

Waar moet je op letten bij het gebruik van hydrofiele doeken?

Hydrofiele doeken zijn erg handig en zeker de lifesaver van elke moeder. Aangezien je met een kleine waarschijnlijk meerdere doeken op een dag gebruikt, is het verstandig om in eerste instantie 12 hydrofiele doeken aan te schaffen. Mocht je merken dat je op een dag meer nodig hebt, is het verstandig om extra doeken aan te schaffen, zodat je nooit zonder komt te zitten. Ook is het handig om doeken in verschillende maten op voorraad te hebben. Voor bijvoorbeeld het inbakeren van je kindje is het aan te raden om een groot formaat (120×120) in huis te hebben. Maar gebruik je het voor andere doeleinden dan zijn er ook kleinere maten verkrijgbaar, bijvoorbeeld 60×60. Het is verstandig om voor het gebruik de doeken te wassen. Je kunt de doeken wassen op 60 of 90 graden en ze zijn binnen no-time weer droog.

Hydrofiele doeken zijn erg praktisch en ideaal voor mama en kind. Deze multifunctionele doeken zijn onmisbaar in je baby-uitzet en maken een alledaagse dag gemakkelijker. Klaar om ze aan te gaan schaffen? Je shopt hydrofiele doeken in verschillende kleuren en maten in de webshop van ELUUN.