Het kopen van een inbakerdoek: waar moet je op letten?

Het inbakeren van je baby kan een hulpmiddel zijn wanneer je baby slecht inslaap valt. De armen van je baby worden op deze manier stevig ingestopt, waardoor de baby zich overgeeft aan de slaap. Tegenwoordig is er genoeg keuze uit verschillende inbakerdoeken voor je baby. Met zoveel keuze kan het best lastig zijn om de juiste te vinden, die comfortabel én veilig is voor je baby. Wij vertellen je waar jij op moet letten wanneer je een inbakerdoek aanschaft.

Misschien lijken alle inbakerdoeken op het eerste oog allemaal hetzelfde. Maar er zit wel degelijk verschil in. Zo zijn er bijvoorbeeld veel goedkope inbakerdoeken, die vaak veel te strak zitten en daardoor mogelijk niet veilig zijn voor je kindje. Het kan er namelijk voor zorgen dat je baby oververhit raakt of het kan invloed hebben op de fysieke ontwikkeling van je kindje. Te los inbakeren is ook niet altijd veilig. Wanneer jij je baby te los inbakert, kan dit er namelijk voor zorgen dat je baby verstrikt raakt in het doek. Daarom is het dus belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een inbakerdoek.

Voorkom oververhitting bij inbakeren

Om oververhitting te voorkomen, is het belangrijk dat je een inbakerdoek koopt van 100% katoen. Katoen is namelijk luchtdoorlatend en heeft het vermogen om vocht op te nemen. Wanneer je de inbakerdoeken van te voren een aantal keer wast, nemen de inbakerdoeken nog beter vocht op. Daarnaast is het ook belangrijk wanneer je baby is ingebakerd, dat je baby slaapt in een goed geventileerde omgeving. Heeft je baby koorts of net een vaccinatie gehad? Baker dan je baby niet in!

Voldoende ruimte bij de heupen

Wanneer jij je baby inbakert, heeft de baby genoeg ruimte nodig om zijn beentjes te kunnen ontspannen of in ‘kikkerstand’ te kunnen leggen. Er moet dus voldoende ruimte zijn bij de heupen voor een gezonde heupontwikkeling. Bij de armpjes en schouders mag het inbakerdoek wel strak om het lijfje zitten.

De juiste maat

Bij het kopen van een inbakerdoek, is het belangrijk dat je weet welke maat jouw baby nodig heeft. Het inbakerdoek moet precies goed passen om het lijfje van de baby, met genoeg beenruimte. Wanneer een inbakerdoek te groot is, dan kan het voorkomen dat het stof voor de mond van de baby komt, waardoor de baby zijn of haar uitgeademde lucht ook weer inademt. Daarnaast kan het hoofd van de baby ook zijn warmte niet kwijt. Daarbij is een inbakerdoek een tijdelijk hulpmiddel en zit er een leeftijd aangebonden. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer beginnen met inbakeren wanneer een baby 4 maanden oud is. Doordat inbakeren een tijdelijk hulpmiddel is, is het niet nodig om een inbakerdoek te kopen op de groei.

Voorkom loswurmen

In een inbakerdoek, liggen de armpjes van de baby strak langs het lichaam naar beneden. Wanneer je de baby inbakert, is het dus belangrijk dat je oplet dat je rondom de schouders, de armpjes stevig inpakt zodat de baby zich niet kan loswurmen uit de inbakerdoek. Wanneer de baby zich uit de inbakerdoek kan wrikken, kan de baby op zijn buik rollen, wat onveilig is. Vaak wordt inbakeren zielig genoemd, maar een baby inbakeren is niet zielig. Inbakeren is namelijk een hulpmiddel wanneer je baby slecht in slaap valt. Een reden waarom een baby slecht inslaap valt, is doordat de baby door middel van het bewegen met zijn armen, vecht tegen de slaap. Wanneer de armen van de baby niet kunnen bewegen, valt de baby sneller en makkelijker inslaapt omdat hij of zij zich meer ontspant. Daarnaast voelt de warmte en geborgenheid prettig aan voor de baby.

Inbakerdoeken

Er zijn genoeg mooie inbakerdoeken te vinden. In principe voldoet een grote hydrofiele doek om je kindje veilig in te bakeren. Zo zijn er heel veel verschillende soorten: met print, zonder print, met streepjes of stipjespatroon. Ben je nog opzoek naar leuke inbakerdoeken? De XL hydrofiele doeken van Mushie zijn hiervoor bijvoorbeeld ideaal! Deze zijn gemaakt van zacht katoen en is naast inbakerdoek ook te gebruiken als deken. Toch liever een inbakerdoek met klitteband? Deze van Jollein zijn erg fijn en gemakkelijk in gebruik.

Meer weten over het inbakeren van je baby en hoe je dit precies doet? Lees hier alles wat jij erover moet weten.