Bestellen & afhalen mogelijk

Het inbakeren van je baby: alles wat jij hierover wilt weten

Slaapt je baby slecht of huilt hij of zij veel? Inbakeren biedt uitkomst. Het inbakeren van je baby is een handig en eenvoudig hulpmiddel om je kindje én jezelf wat meer rust te gunnen. In dit artikel vertellen wij jou meer over het nut van inbakeren en waar je de leukste inbakerdoeken vindt.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het inwikkelen van je baby van schouders tot zijn voetjes, in een doek. Het inbakeren van je baby kan een hulpmiddel zijn wanneer je baby slecht slaapt of veel huilt. Wanneer jij je baby inbakert, heeft de baby, doordat hij zo klein is, nog geen goede controle over zijn arm- en beenbewegingen. Doordat de baby geen grote bewegingen meer kan maken, zorgt dit ervoor dat de baby makkelijker in slaap valt.

Wat zijn de voordelen van het inbakeren van je baby?

Het inbakeren van je baby doe je natuurlijk niet voor niets. Een inbakerdoek zorgt er niet alleen voor dat jouw baby makkelijker in slaap valt, maar zorgt er ook voor dat de baby blijft doorslapen. Doordat de armpjes in het inbakerdoek vastzitten, kan de baby zichzelf ’s nachts ook niet meer wakker slaan of krabben. Een ander voordeel is dat je baby minder last heeft van krampjes. De baby maakt daarnaast minder hazenslaapjes en slaapt door het inbakerdoek langer door. Fijn voor de baby maar natuurlijk ook voor jou. Alle voordelen bij elkaar, zorgen ervoor dat je baby uitgerust is op de momenten dat het nodig is, en daardoor waarschijnlijk minder huilt.

Wat zijn de risico’s van inbakeren?

Een inbakerdoek heeft veel voordelen. Naast deze positieve punten, zitten er ook een aantal risico’s aan inbakeren. Zo kan het inbakeren van je baby leiden tot oververhitting en slaap verdieping, wat uiteindelijk het risico op wiegendood kan verhogen. Belangrijk daarbij is dus dat de baby niet in een kamer ligt waar de verwarming erg hoog staat, wanneer de baby is ingebakerd. Om oververhitting te voorkomen kun je gebruikmaken van een product gemaakt van katoen en is het ook belangrijk dat je de baby niet inbakert na een vaccinatie of bij koorts. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je de baby niet té strak inbakert. Wanneer je de baby te strak inbakert op plekken zoals de heupen, kan dit heupdysplasie veroorzaken. Inbakeren heeft een leeftijdsgrens. Het is dan ook van belang dat jij je aan deze leeftijdsgrens houdt. Sluit daarom de armen van de baby na drie maanden niet meer op en start niet meer met inbakeren wanneer de baby 4 maanden oud is.

Is het zielig om een baby in te bakeren?

Vaak wordt het inbakeren van een baby als zielig ervaren. Echter is dit niet het geval. De baby kan op zo’n jonge leeftijd nog niet zelf bepalen wanneer de baby rust nodig heeft. De inbakerdoek geeft als het ware die grens aan. Een inbakerdoek geeft de baby juist rust

Je baby inbakeren: overdag of ’s nachts?

In principe is het aan jezelf of jij je kindje overdag of ’s nachts wilt inbakeren. Als de baby overdag goede slaap pakt, dan is het geen probleem als je alleen ’s nachts je baby inbakert. Slaapt je baby overdag nauwelijks, dan kun je de baby het beste voor de nacht inbakeren. De baby is op dat moment al heel moe door het niet slapen overdag, dus is de kans ook groot dat de baby in een keer doorslaapt. Het is natuurlijk geen probleem om je baby ook overdag in te bakeren. De kans is dan wel groot dat de baby overdag langer slaapt dan nodig waardoor de baby ’s nachts minder goed doorslaapt.

Is het veilig om je baby in te bakeren?

Zoals je hebt gelezen, zitten er risico’s aan inbakeren. Daarom is het van belang dat je op een veilige manier inbakert. Wanneer je gebruik maakt van een doek, dan is het belangrijk dat je het doek bij de beentjes wat losser houdt. Zo voorkom je ook belasting op de heupen. Bij de armpjes mag het doek wel strakker zitten.

Vanaf wanneer mag je een baby inbakeren?

Aan inbakeren zit een leeftijdgrens verbonden. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken. Over het algemeen wordt aangeraden om na drie maanden niet meer je baby in te bakeren. Wanneer je op deze leeftijd nog gaat inbakeren, is de kans groter dat je baby op zijn of haar buik kan draaien, en dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer je baby al eerder begint met draaien op de buik, is het verstandig om het inbakeren af te bouwen.

Hoe moet je inbakeren?

In deze vier stappen baker jij je baby in:

  1. Leg het doek in de vorm van een ruit
  2. Vouw het bovenste punt van het doek naar binnen
  3. Sla de linkerkant van het doek om de arm van je baby en stop de punt, niet te strak, in onder de baby.
  4. Vouw vervolgens het onderste punt bij de voetjes naar binnen, zoals je ook bij stap 2 hebt gedaan.
  5. Sla de rechterkant van het doek om de arm van je baby en stop de punt in onder het rugje van de baby.

Dit zijn de leukste inbakerdoeken

Er zijn veel webshops waar je leuke inbakerdoeken kunt kopen voor je baby waaronder de Susukoshi swaddle inbakerdoek bij Kleine Grote Draak. Deze inbakerdoeken zijn verkrijgbaar in diverse kleuren voor 29,95.- euro. Opzoek naar een inbakerdoek met print? Bij Little Chew en Kleine Keutel verkopen ze super hippe inbakerdoeken met verschillende soorten printjes.