
Slaapt je baby slecht of huilt hij of zij veel? Inbakeren biedt uitkomst. Het inbakeren van je baby is een handig en eenvoudig hulpmiddel om je kindje én jezelf wat meer rust te gunnen. In dit artikel vertellen wij jou meer over het nut van inbakeren en waar je de leukste inbakerdoeken vindt.
Wat is inbakeren?
Inbakeren is het inwikkelen van je baby van schouders tot zijn voetjes, in een doek. Het inbakeren van je baby kan een hulpmiddel zijn wanneer je baby slecht slaapt of veel huilt. Baby’s hebben nog geen controle over hun eigen armbewegingen, zeker niet als ze slapen. Daarom schrikken pasgeboren kindjes wakker van hun eigen armpjes. Bij het inbakeren wikkel je je kindje in een doek of gebruik je een speciale slaapzak zodat de armpjes tegen het lijfje zitten. Doordat de baby geen grote bewegingen meer kan maken, zorgt dit ervoor dat je kindje makkelijker in slaap valt.
Waarom mijn baby inbakeren?
Inbakeren is een techniek die nieuwe ouders al eeuwenlang toepassen om pasgeboren hun baby’s een gevoel van geborgenheid en comfort te bieden, zoals je kindje gewend was in de baarmoeder. Daar had hij of zij natuurlijk een heerlijk warm en veilig plekje. Helemaal niet gek natuurlijk dat het best wennen is buiten die warme buik van mama. Daarom is het fijn is om dat veilige gevoel weer terug te creëren. Bovendien kan ook helpen bij het verminderen van die onwillekeurige schrikreacties in hun slaap.

Wat zijn andere voordelen van het inbakeren van je baby?
Het inbakeren van je baby doe je natuurlijk niet voor niets. Een inbakerdoek zorgt er niet alleen voor dat jouw baby makkelijker in slaap valt, maar zorgt er ook voor dat de baby blijft doorslapen. Doordat de armpjes in het inbakerdoek vastzitten, kan de baby zichzelf ’s nachts ook niet meer wakker slaan of krabben.
Een ander voordeel is dat je baby minder last heeft van krampjes. De baby maakt daarnaast minder hazenslaapjes en slaapt door het inbakerdoek langer door. Fijn voor de baby maar natuurlijk ook voor jou. Alle voordelen bij elkaar, zorgen ervoor dat je baby uitgerust is op de momenten dat het nodig is, en daardoor waarschijnlijk minder huilt.
Wat zijn de risico’s van inbakeren?
Een inbakerdoek heeft veel voordelen. Naast deze positieve punten, kán het ook gevaarlijk zijn voor je baby. Zo kan het inbakeren van je baby leiden tot oververhitting en slaap verdieping, wat uiteindelijk het risico op wiegendood kan verhogen. Belangrijk daarbij is dus dat de baby niet in een kamer ligt waar de verwarming erg hoog staat, wanneer de baby is ingebakerd. Om oververhitting te voorkomen kun je gebruikmaken van een product gemaakt van een ademende stof zoals katoen, linnen of wol en is het ook belangrijk dat je de baby niet inbakert na een vaccinatie of bij koorts.
Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je de baby niet té strak inbakert. Wanneer je de baby te strak inbakert op plekken zoals de heupen, kan dit heupdysplasie veroorzaken. Inbakeren heeft een leeftijdsgrens. Het is dan ook van belang dat jij je aan deze leeftijdsgrens houdt. Sluit daarom de armen van de baby na drie maanden niet meer op en start niet meer met inbakeren wanneer de baby 4 maanden oud is.
Is het zielig om een baby in te bakeren?
Vaak wordt het inbakeren van een baby als zielig ervaren. Echter is dit niet het geval. De baby kan op zo’n jonge leeftijd nog niet zelf bepalen wanneer de baby rust nodig heeft. De inbakerdoek geeft als het ware die grens aan. Een inbakerdoek geeft de baby juist rust
Je baby inbakeren: overdag of ’s nachts?
In principe is het aan jezelf of jij je kindje overdag of ’s nachts wilt inbakeren. Als de baby overdag goede slaap pakt, dan is het geen probleem als je alleen ’s nachts je baby inbakert. Slaapt je baby overdag nauwelijks, dan kun je de baby het beste voor de nacht inbakeren. De baby is op dat moment al heel moe door het niet slapen overdag, dus is de kans ook groot dat de baby in een keer doorslaapt. Het is natuurlijk geen probleem om je baby ook overdag in te bakeren. De kans is dan wel groot dat de baby overdag langer slaapt dan nodig waardoor de baby ’s nachts minder goed doorslaapt.
Is het veilig om je baby in te bakeren?
Zoals je hebt gelezen, zitten er risico’s aan inbakeren. Daarom is het van belang dat je op een veilige manier inbakert. Wanneer je gebruik maakt van een doek, dan is het belangrijk dat je het doek bij de beentjes wat losser houdt. Zo voorkom je ook belasting op de heupen. Bij de armpjes mag het doek wel strakker zitten.
Vanaf wanneer mag je een baby inbakeren?
Aan inbakeren zit een leeftijdgrens verbonden. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken. Over het algemeen wordt aangeraden om na drie maanden niet meer je baby in te bakeren. Wanneer je op deze leeftijd nog gaat inbakeren, is de kans groter dat je baby op zijn of haar buik kan draaien, en dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer je baby al eerder begint met draaien op de buik, is het verstandig om het inbakeren af te bouwen.

Hoe moet je inbakeren? Je baby inbakeren, stap voor stap:
Stap 1:
Kies een grote doek van het juiste materiaal voor het inbakeren. Lichte, ademende stoffen die het risico op oververhitting verminderen werken het best. Ga voor een zachte katoenen, wollen of linnen doek. Let er wel op dat de stof niet rekbaar is. Een mousseline hydrofiele doek is bijvoorbeeld perfect. Vooral een xl-hydrofiele doek is ideaal, deze zijn een stuk groter dan de normale. Zo kun je gemakkelijker bepalen hoe strak je hem om je kindje doet en blijft het beter zitten.
Bekijk hier de extra grote hydrofiele doeken van Mushie
Stap 2:
Nu je een goede doek hebt kun je beginnen met het inbakeren. Leg de doek op een plat oppervlak in de vorm van een diamant. Vouw de bovenste hoek naar beneden zodat deze net onder de schouders van je baby ligt. Leg je baby op zijn rug met zijn schouders net boven de vouw.
Stap 3:
Trek de linkerhoek van de doek over je baby heen en steek deze voorzichtig onder zijn rug. Herhaal aan de rechterkant. De doek moet goed strak zitten, maar laat voldoende ruimte voor de heupen om vrij te bewegen.
Stap 4:
Vouw de onderkant van de doek over je baby’s benen en buik. Zorg ervoor dat de beentjes in een comfortabele, natuurlijke positie kunnen bewegen. De doek moet niet te strak zitten rond de heupen.
Stap 5:
Vouw de bovenste hoek van de doek voorzichtig omlaag, zodat er een opening voor de nek en het hoofd van je baby ontstaat. Dit zorgt ervoor dat je baby vrij kan ademen en comfortabel kan liggen.
Dit zijn de leukste inbakerdoeken en inbakerslaapzakken
In principe kun je je baby inbakeren in iedere doek die hier groot genoeg voor is én gemaakt is van het juiste materiaal. Het gemakkelijkste is om een grote hydrofiele doek te gebruiken, deze heb je waarschijnlijk al wel liggen. Om het makkelijker te maken zijn er ook speciale slaapzakken zonder mouwen en inbakerdoeken met klittenband, zoals deze van Jollein. Wil je je baby niet zo strak inbakeren maar wel een lekker ‘nestje’ geven? Bekijk dan de cocoons van hvid eens, deze zijn gemaakt van merinowol en perfect om je kindje een geborgen gevoel te geven.
