Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderwagen?

Wanneer je een kindje verwacht, moet er veel worden aangeschaft. Van luiers tot een autostoeltje en van babyflesjes tot een box. Maar het leukste van de hele babyuitzet is misschien wel de kinderwagen. Deze neem je overal mee naar toe en de eerste maanden kun je hier trots je kleintje in showen. Naast dat de wagen er leuk uit moet zien, moet hij ook praktisch zijn. Je gaat hem namelijk ontzettend veel gebruiken! Omdat deze aankoop niet een van de goedkoopste is, is het van belang dat je een weloverwogen keuze maakt en je er echt jaren plezier van hebt. Hier helpen wij je graag bij! Daarom lees je hieronder waar je op moet letten bij het kopen van een kinderwagen.

Het soort kinderwagen

De allereerste keuze die je moet maken is welk soort kinderwagen je wilt gaan gebruiken. Deze keuze hangt af van waarvoor je hem nodig gaat hebben, hoelang je hem wilt gebruiken en hoeveel kindjes ermee vervoerd moeten worden. Stellen die voor het eerst een kindje verwachten, kiezen meestal voor een combiwagen. Een combiwagen is zo populair omdat je er vanaf de geboorte, totdat het kindje langere afstanden zelfstandig kan lopen, gebruik van kunt maken. Bij een combiwagen zit namelijk een reiswieg én een zitje om de kinderwagen om te bouwen tot een wandelwagen. Veel combiwagens bieden zelfs de mogelijkheid om er je autostoeltje op te plaatsen. Dit is erg handig wanneer je met de auto onderweg bent en je heel even de auto uit moet om iets te doen en je niet de volledige kinderwagen mee wilt nemen.

Buggy of wandelwagen

Heb je nou al een mooie kinderwagen met alleen een reiswieg, ben je niet van plan veel te gaan wandelen óf wil je in het begin je kindje eigenlijk alleen in een draagdoek of -zak vervoeren? Dan kun je ervoor kiezen om een buggy of wandelwagen te kopen. Over het algemeen zijn deze een stuk goedkoper dan de combiwagens. De meeste zitjes van buggy’s en wandelwagens kunnen gekanteld worden. Hierdoor kan hierin je kindje op zijn rug kan liggen om even te slapen. Het voordeel van een buggy of wandelwagen is dat deze vaak veel compacter is en dus veel ruimte in je auto, huis of garage bespaart.

Krijg je een tweeling, of zitten jouw kinderen (naar verwachting) qua leeftijd dicht op elkaar? Dan kun je er zelfs voor kiezen om een duowagen aan te schaffen. De naam zegt het al, met een duowagen kun je twee kindjes meenemen. Eventueel kun je zelfs nog een meerijdplankje bevestigen, waardoor je er 3 kunt vervoeren.

Het comfort en de veiligheid van een kinderwagen

Bijna niks is fijner dan heerlijk wandelen met je baby, dreumes of peuter. Zeker wanneer buiten de zon volop schijnt. Uiteraard wil je dan wel dat je kindje er veilig en comfortabel bij ligt of zit. Let bij de aanschaf daarom altijd op de volgende punten:

  • Ventilatie – om te voorkomen dat het te koud of te warm wordt in de kinderwagen, dient de reiswieg (en evt. het zitje van de wandelwagen) te beschikken over goede ventilatie. Let er bij een zomerkindje ook altijd op dat er een goede zonnekap op de kinderwagen zit.
  • Remmen – goede remmen zijn geen overbodige luxe. Een kinderwagen zet je heel vaak even neer en je wilt niet dat hij dan zelf verder rijdt of van een heuveltje afrolt.
  • Stabiliteit – naast goede remmen is het ook belangrijk dat de kinderwagen niet omkiept als je er iets zwaars aan hangt, zoals boodschappen of een zware winterjas.
  • Zitting – je kindje gaat heel veel tijd doorbrengen in de wagen, dus wees er zeker van dat de zitting (en het matrasje in de wieg) zacht is en lekker zit of ligt.
  • Ruimte en positie – om comfortabel te kunnen zitten of liggen moet de zitting niet alleen zacht zijn, maar dient er ook voldoende ruimte te zijn voor de beentjes die elke maand langer worden 😊. Ook vinden veel kinderen het fijn om van richting te wisselen. Bijvoorbeeld om contact met diegene achter de kinderwagen te maken of juist van zich af te kunnen kijken. Controleer dus of je het zitgedeelte op meerdere manieren kunt plaatsen.
  • Vering – een goede vering draagt tevens bij aan het comfort van een kinderwagen. Wandel je lange afstanden met je kleintje of moet je over hobbelige paden? Dan is het prettig dat je kindje niet te veel mee hobbelt en evt. gewoon kan blijven slapen.
  • Gordel – er zijn verschillende soorten gordels om je kindje mee vast te maken in de kinderwagen. Echter is een vijfpuntsgordel voor een kinderwagen de meest veilige variant. De naam zegt het eigenlijk al; de gordel heeft vijf bevestigingspunten die ervoor zorgen dat de belangrijkste lichaamsdelen van kinderen goed verankerd zijn. Hierdoor wordt je kindje goed op zijn plek gehouden.

Het gebruiksgemak van de kinderwagen

Omdat je de kinderwagen zo vaak gebruikt, is het heel belangrijk dat hij makkelijk en prettig in gebruik is. Aangezien de meeste stellen niet precies even lang zijn, kan het fijn zijn dat de duwstang verstelbaar is. Ben je langer dan gemiddeld? Dan is bijvoorbeeld Joolz een heel fijn merk met praktische en mooie kinderwagens waarbij het frame zelf al relatief hoog is, maar waarbij ook de duwstang extra lang gemaakt kan worden. 

Rijdt en stuurt hij soepel?
Naast de hoogte is het ook belangrijk dat hij fijn rijdt en stuurt. Kun je de wagen bijvoorbeeld met 1 hand besturen terwijl je aan de andere hand een winkelmandje vasthoudt of achter je aan trekt? Zijn de banden een beetje schokbestendig en overleven ze ook een bos of strandwandeling? Dit zijn allemaal punten waar je nu misschien nog niet zo mee bezig bent, maar waar je tijdens het gebruik echt heel blij mee gaat zijn als je hier van tevoren goed over na hebt gedacht.

Is de kinderwagen gemakkelijk in te klappen?
Over het algemeen zul je de kinderwagen ook vaak verplaatsen. De auto in en uit, de schuur in en uit, het huis in en uit en misschien zelfs het vliegtuig in en uit. Niks zo vervelend als dat je elke keer met die wagen loopt te stoeien, het minutenlang duurt voordat je hem hebt ingeklapt en hij ook nog eens heel veel ruimte in beslag neemt. Test dus bij het vergelijken van kinderwagens ook altijd hoe makkelijk je hem in en uit elkaar kunt halen en wat de afmetingen en het gewicht zijn.

De looks en de beschikbare accessoires

Oké, bovenstaande punten zijn echt héél belangrijk als je een aantal jaar met dezelfde kinderwagen moet doen. Maar júíst ook daarom wil je dat de wagen er ook mooi en leuk uitziet. Smaken verschillen natuurlijk, maar wij raden je aan om van tevoren echt goed te kijken naar wat je mooi vindt en dus niet alleen voor het praktische te gaan. Je moet er toch mee over straat 😉. Neus eens lekker rond op Instagram of Pinterest en hoop heel hard dat je partner een beetje dezelfde smaak heeft, wanneer het om kinderwagens gaat!

Accessoires kunnen de wagen nóg mooier en/of praktischer maken. Denk aan een bijpassende luiertas, een parasolletje, een bekerhouder of een extra opbergvak. Denk van tevoren goed na over wat jij nodig hebt of belangrijk vindt. Het ene merk biedt standaard accessoires bij de kinderwagen en is daarom ook wat duurder, terwijl een ander merk alleen een basic kinderwagen verkoopt en daardoor ook betaalbaarder is. Uiteraard kun je er in beide gevallen zelf, al dan niet bijpassende, accessoires bij kopen.

De prijs van de kinderwagen

Last but zeker not least: de prijs. Kinderwagens zijn absoluut niet goedkoop, maar ze zijn zeker de investering waard. Ben je na het afgaan van bovenstaande punten nou op een merk uitgekomen dat boven jullie budget ligt? Kijk dan eens op marktplaats. Kinderen worden groter, dus kinderwagens worden ooit overbodig. Ze worden dus volop tweedehands aangeboden. Echt goede merken zijn ook na 5 jaar nog steeds beter dan een nieuwe kinderwagen van een B-merk. Wanneer je van plan bent om een tweedehands kinderwagen aan te schaffen, kijk dan alsnog goed naar bovenstaande punten. Werken de remmen nog naar behoren? Zitten er geen gaten in de bekleding? Zit er roest op het frame en hebben de wielen nog wel profiel? Etc.

Schrijf de belangrijkste punten op

Maak, voordat je aan je zoektocht naar een kinderwagen begint, een lijstje. Schrijf op waarvoor je hem precies voor wilt gaan gebruiken en wat jij het belangrijkste vindt aan een kinderwagen. Binnen de lijkst kun je eventueel voor jezelf een top 3 maken. Ga ze vervolgens, samen met je partner, in een winkel bekijken en er mee rijden. Door een kinderwagen eerst goed uit te testen voorkom je dat je een miskoop doet. De babyuitzet is immers al duur genoeg!

Ook nog inspiratie nodig voor de babykamer? Lees dan hier een aantal handige tips voor het inrichten van jullie babykamer.