Leuke dingen om te doen met kinderen in en rondom Zwolle | LENTE 2024

Ben je op zoek naar de leukste lente-uitjes en activiteiten met kinderen in en rondom Zwolle? Van gezellige buurtfeesten tot boeiende workshops, van natuurlijke speeltuinen tot avontuurlijke speurtochten – er is voor elk wat wils! Of je nu kleintjes hebt die houden van avontuur of basisschoolkinderen die graag op ontdekkingstocht gaan. We delen graag wat inspiratie met je om er lekker samen op uit te gaan nu het zonnetje zich weer wat meer laat zien.

Altijd leuk om te bezoeken met kinderen in/om Zwolle deze lente

Ontdek Hanzestad Zwolle in de Hanze 360 en beklim de Grote Kerk

Stap aan boord van een echte kogge en ga op een spannend avontuur door het Hanze verleden bij Panorama Hanze! Met begeleiding van Hanzelieden word je meegenomen op een reis door de geschiedenis, terwijl je langs adembenemende scènes wandelt in het Academiehuis van Zwolle. Klim langs de voormalige kerktoren naar de zolderverdieping en eindig op het dak van de Grote Kerk, waar je op ruim 30 meter hoogte oog in oog staat met de beschermengel Michael. Een unieke ervaring voor jong en oud, die je niet wilt missen. Leuk voor kinderen vanaf 4 a 5 jaar! Tot juni 2024 kun je de 360 Panorama in/op de Grote Kerk in Zwolle nog bezoeken. Deze zit tegenover onze kinderkledingwinkel ELUUN in Zwolle. Bestel je tickets op de website van het Academiehuis van Zwolle.

Bezoek een voorstelling bij een van de Zwolse Theaters

Theatervoorstellingen met je kindje(s) zijn absoluut een aanrader en een bijzondere belevenis! Bij de Zwolse theaters zijn er altijd leuke voorstellingen voor kinderen van alle leeftijden. Zo kunnen peuters genieten van de mooie beeldende en interactieve dansvoorstelling ‘De Vuurvogel’. Voor kleuters en basisschoolkinderen is de Efteling Musical een echte aanrader. Vanuit het Sprookjesbos in de Efteling komen bekende sprookjesfiguren naar Schouwburg Odeon. En binnenkort staan ook ‘Mees Kees op Kamp’ en ‘Beuk!’ op het programma. Een magische ervaring voor het hele gezin! Bekijk alle kindervoorstellingen in de agenda van Zwolse Theaters.

Speelbos de Lemelerberg

Breng een bezoek aan natuurgebied de Lemelerberg, op slechts een half uur rijden van Zwolle. Parkeer bij theehuis de Lemelerberg en ontdek de verschillende leuke wandelroutes, waaronder de kinderroute ‘Het Spoor van de Leeuw’. Bezoek vooral ook het speelbos ‘In het hol van de leeuw’ boven op de Lemelerberg, waar kinderen kunnen klimmen, klauteren en genieten van natuurlijke parcours, vele mooie boomhutten en hele chille hangmatten. Een perfecte bestemming voor een fijne dag in de natuur met het gezin!

Kindertheater ‘Thuis bij Molletje’

In de kelder aan de Sassenstraat 26 zit een klein kindertheater verstopt: Thuis bij Molletje. Hier worden regelmatig leuke voorstellingen gespeeld die zich afspelen in het huis van de Mol en zijn vriendjes. De handgemaakte vilten poppen en decor brengen je gelijk in een fantasiewereld. Bekijk de online agenda voor de geplande data. PS. Je kunt hier ook hele leuke kinderfeestjes organiseren!

‘Ontmoet de kasteelbewoners’ bij Kasteel Cannenburch

Heel soms komt in Kasteel Cannenburch het verleden tot leven! Ontdek de betoverende wereld van vroegere bewoners terwijl je door de eeuwenoude gangen van het kasteel dwaalt. Als je de trappen afloopt, kun je de kok en zijn hulp in de keuken zien werken aan een heerlijk avondmaal. Misschien kom je zelfs de kasteelvrouwe tegen in de bovenzaal, waar ze de kwartierstaat bijhoudt.

Terwijl de hoofdhuishouding een oogje in het zeil houdt over het kasteel, geniet de heer des huizes van zijn rust in de Herenkamer, terug van een van zijn vele reizen. Deze bewoners laten zien hoe het leven vroeger in het kasteel was.

Ook deze spannende speurtocht is de hele week beschikbaar tussen 11:00 en 15:00 uur, behalve op maan- en feestdagen. Voor slechts 4 euro per persoon kun je deelnemen. Bezoek de website van Geldersch Landschap en Kastelen voor meer informatie en om je avontuur te plannen!

Lentespeurtocht bij Kasteel Cannenburch

Op een half uurtje rijden van Zwolle bevind je je te midden van de adembenemende Veluwe, waar het prachtige Kasteel Cannenburch zich bevindt. Hier kun je een avontuurlijke lentespeurtocht beleven die speciaal is ontworpen voor kinderen van basisschoolleeftijd. Met een echte knapzak over je schouder verken je het mooie kasteelpark.

Tijdens de speurtocht kom je langs verschillende opdrachten die je alles leren over de natuur en de vroegere bewoners van het kasteel. Ontdek de verborgen pareltjes van het park terwijl je geniet van je lekkernijen uit de knapzak. En natuurlijk ga je naar huis met een leuke beloning als herinnering aan deze betoverende ervaring. Dit is de ideale activiteit voor een zonnige lentemiddag vol plezier en avontuur!

Boeketje plukken in de Bloementuin in Zwolle Stadshagen

Hoe leuk is het om zelf een mooi boeket te gaan plukken voor mama, opa en oma, tante of juf. Vanaf juni kun je terecht in de heerlijke Bloementuin in Zwolle. Na een korte uitleg krijgen jullie een schaartje mee en kun je lekker aan de slag. PS Het is ook heel leuk om mooie foto’s te maken van je kinderen tussen de kleurrijke bloemen.

activiteiten-kinderen-zwolle-lente-meivakantie-pluktuin

Leuke evenementen deze lente voor kinderen in/om Zwolle

Workshops en activiteiten in museum Anno

In de meivakantie (28 april – 11 mei) kunnen kinderen van verschillende leeftijden meedoen aan leuke activiteiten en workshops in Het Stadsmuseum van Zwolle. Ze kunnen een echte archeoloog ontmoeten of deelnemen aan spannende activiteiten in de ontdekhoek. Raadpleeg de agenda op de website van museum Anno voor alle data en verdere informatie. Een kans voor kinderen om plezier te hebben en tegelijkertijd meer te leren over de geschiedenis van Zwolle!

Open boerderijdagen

Op vrijdag 10 mei en maandag 20 mei openen boerderijen verspreid over heel Nederland hun deuren voor de Open Boerderijdagen. Bezoekers van alle leeftijden krijgen de kans om het boerenleven van dichtbij te ervaren en te ontdekken waar zuivel precies vandaan komt. Tijdens het evenement kunnen bezoekers genieten van diverse activiteiten zoals melkpak bowlen, een puzzel maken met zonnepanelen, deelnemen aan een melkweg race en meer. Bovendien ontvangen kinderen bij aankomst een Campina Doeboek vol met leuke weetjes en spelletjes, terwijl ze genieten van gratis toegang tot de boerderij tussen 10:00 en 16:00 uur.

Binnen een halfuur rijafstand van Zwolle zijn er twee boerderijen die hun deuren openen. Neem een kijkje bij de familie Hekkert in Heino of bij de meer dan 200 koeien van de familie Boer de Reus. Kijk voor meer informatie en de specifieke locaties op de site van Campina Boerderijdagen.

Nationale Molendag

Op 11 en 12 mei 2024 is het weer tijd voor het grootste molenfeest van Nederland, namelijk de Nationale Molendag! Kinderen kunnen genieten van een dag vol plezier op honderden wind- en watermolens verspreid over het land. Ook een hele boel in/rondom Zwolle dus. Ontmoet de molenaars, bak pannenkoeken met molenmeel, doe mee aan leuke activiteiten zoals rondleidingen en fietstochten, en ontvang zelfs een leuk cadeautje. Beleef de magie van deze oer-Hollandse levende monumenten en geniet van de geuren, geluiden en verhalen van de molens tijdens dit bijzondere evenement voor het hele gezin. Op de website molens.nl vind je alle deelnemende molens.

Scandinavische markt bij museum Schokland

Ontdek deze vakantie het Werelderfgoed Schokland, een eeuwenoud eiland met een fascinerende geschiedenis! Kinderen kunnen op speelse wijze de prachtige verhalen van het eiland ontdekken door speuren en onderzoeken rond het museum. Ga op zoek naar gekleurde steentjes in de buitenzandbak en geniet van de vele activiteiten speciaal voor kinderen, zoals een LEGO workshop en poppentheater tijdens de Scandinavië markt op 11 en 12 mei. Ook kunnen gezinnen mooie wandel- en fietsroutes verkrijgen in de museumwinkel en zelfs fietsen huren om het eiland verder te verkennen.

Voorzomerfeest bij doepark de Nooterhof

Op zondag 26 mei tussen vindt het jaarlijkse voorzomerfeest plaats in de Nooterhof met diverse activiteiten rond natuur en milieu, geschikt voor zowel jong als oud. Er zijn ongeveer 20 kramen met verschillende leuke en interessante bezigheden, naast theater en een labyrint om te verkennen. Ook is er de mogelijkheid om te ontspannen in het park of op het terras bij het Earthship. Het volledige programma is te vinden op Milieuraad Zwolle.

Zomerfeest op de kinderboerderij in Berkum

Op 1 juni om 10 uur ‘s ochtends is het weer tijd voor het zomerfeest op de kinderboerderij in Berkum! Het belooft een gezellige dag te worden met activiteiten voor jong en oud. Bekijk hoe de schapen worden geschoren voor de zomer en doe mee aan leuke activiteiten zoals schminken, een speurtocht, trekker rijden, het maken van vogelhuisjes en natuurlijk het aaien van de cavia’s.

Open dag van Beleefboerderij de Huppe

Op 1 juni 2014 is er een open dag bij Leer-werkboerderij De Huppe, een kaasboerderij met boerderijwinkel gelegen aan de rand van Zwolle. Naast boerderijwinkel heeft de Huppe verschillende soorten kleinvee, een houtwerkplaats, moestuin en pluktuin om te verkennen. Op deze dag zijn er tal van activiteiten voor kinderen! Kom langs en geniet van een dag vol plezier en ontdekkingen voor het hele gezin.

De dag van de bouw

Is jouw kleintje dol op bouwvoertuigen? Dan mag je de Dag van de Bouw op zaterdag 8 juni 2024 niet missen! Bouw- en infrabedrijven openen hun bouwplaatsen voor het publiek, waardoor jong en oud kunnen ontdekken hoe huizen, wegen, ziekenhuizen en meer worden gebouwd. In Zwolle is project Stadsdijken een leuke locatie, waar dijken worden versterkt om de stad te beschermen tegen water uit het Zwolle-IJsselkanaal en het Zwarte Water. De werkzaamheden begonnen in 2023 en worden naar verwachting in 2027 afgerond.

Neem een kijkje op de website van Dag van de Bouw voor meer informatie en alle deelnemende locaties.

Nationale buitenspeeldag

Op 12 juni is het weer nationale Buitenspeeldag! Een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon om het lekker buitenspelen te stimuleren. In Zwolle kun je bij buurtvereniging Babuti terecht voor leuke activiteiten. Denk aan schminken, springkussens en oudhollandse spelletjes. Altijd goed toch? Neem een kijkje op de website van Jantje Beton voor en exacte locaties én leuke buitenspeelspelletjes!

Foodtruck festival Lepeltje Lepeltje

Beleef met het hele gezin een culinair en muzikaal feest tijdens Lepeltje Lepeltje Zwolle! Van 14 tot en met 16 juni viert dit evenement haar 10e verjaardag in Park de Wezenlanden. Ontdek heerlijke lekkernijen, geniet van live muziek en struin langs marktkramen op de Mooie Dingen Markt. Ook aan de jongste bezoekers is gedacht, met speciaal vertier in het park. Laat de kinderen hun ei kwijt in het vlooiencircus, op de schommels en nog veel meer!

Familiekermis Kringdagen Zwolle-Zuid

Beleef vier dagen lang volop kermisplezier op de Kringdagen 2024 in het Warepark, Zwolle Zuid! Van 20 tot en met 23 juni geniet je van twaalf attracties, waaronder een zweefmolen, spookhuis en trampolines. Mis de kortingsdag op 20 juni niet en ontmoet op zondagmiddag 23 juni bekende stripfiguren tijdens een speciale Meet & Greet.