Je kind laten stoppen met de fopspeen? Dat doe je zo!

Als moeder wil je natuurlijk dat je allerkleinste vrolijk en gelukkig is. Wanneer je kind erg verdrietig is zoeken ze vaak een fopsspeen op voor troost. Vooral jonge baby’s vinden het fijn om ergens op te sabbelen en een fopspeen is daarvoor ideaal. Maar baby’s groeien als kool en voor je het weet zijn zal ze alweer te oud voor een speen. Het wordt misschien tijd om het speengebruik af te bouwen, maar hoe kun je dat doen?

Wanneer geef je een fopspeen?

Er zijn veel verschillende redenen waarom je baby graag op een fopspeen wil sabbelen. Wanneer ze bijvoorbeeld huilen zonder enige reden zoeken ze vaak naar een speentje voor troost. Het sabbelen op een fopspeen geeft hen een kalmerend effect waardoor het kindje zich relaxed voelt. Baby’s hebben vooral in het begin een grote zuigbehoefte. Het geeft hen een gevoel van veiligheid. Sommige ouders kiezen bewust voor een speen, omdat het kind soms gaat duimen om de speen te vervangen. Als ouder wil je natuurlijk niet dat je kind gewend raakt aan het zuigen op de duim. Als je kindje tevreden aan het spelen is, slaapt of lekker bij papa of mama zit, dan is een speentje niet nodig. Je kunt hem dan beter weghalen.

Waarom moet je kindje het afleren?

Wanneer je kind langdurig een speen in de mond heeft, kan dat voor vele nadelen zorgen. Het lijkt soms wel alsof kinderen de wereld ontdekken met hun mond. Met een speentje in de mond wordt deze manier van ontdekken van hen afgenomen. Ook voor de ontwikkeling van het mondje en de tandjes is het belangrijk dat je kind niet al te lang aan een fopspeen sabbelt. Wil je kindje gezellig meepraten met een gesprek? Dan gaat dat natuurlijk ook lastig. Hoe sneller het kind minder afhankelijk is van de fopspeen hoe beter het is voor de ontwikkeling. En een bijkomend voordeel: je hoeft niet meer in paniek te raken wanneer je de speen bent vergeten mee te nemen.

Tips om af te bouwen

Gelukkig kun je het gebruik van de fopspeen rustig afbouwen. Geef je kind alleen een speen wanneer hij of zij er echt behoefte aan heeft. Wanneer je kind lekker aan het spelen is of gezellig bij je zit, dan hoef je de fopspeen niet aan te bieden. Je zult beslist eens meemaken dat je kind vraagt om een speen, terwijl dat helemaal niet nodig is, dan kun je hem of haar afleiden met een spelletje of een beetje aandacht. Een andere slimme truc is om het speentje voorzichtig weg te halen wanneer hij of zij slaapt. Het is belangrijk dat je tijdens het afbouwen de fopspeen alleen aanbiedt op momenten dat ze het echt nodig hebben. Dus als ze verdrietig zijn of als ze zich niet zo fijn voelen. Ook is het belangrijk dat de speen niet in het zicht ligt van de allerkleinste. Out of sight, out of mind. Zo komt je kind niet in verleiding om naar een speen te vragen.

Of toch liever Cold turkey?

Waar bij de een het afbouwen heel goed werkt, is het voor een ander beter om in één keer te stoppen. Veel ouders zien hier tegenop, maar in de praktijk blijkt de ellende die ervan komt meestal wel mee te vallen. Is het kindje al iets ouder, dan kun je er een verhaaltje aan vastknopen en hem uitleggen waarom de speen voor kleine baby’s is. Geef de speen bijvoorbeeld mee aan de vuilnismannen, knoop hem aan een ballon en zwaai hem samen uit, doe hem in de brievenbus zodat hij zogenaamd naar de arme kindjes wordt verstuurd of spreek af dat als je kindje naar een ‘groot bed’ gaat, dat daar dan geen speentje meer bij hoort. Vervolgens kun je de speen, de avond dat het voor het eerst in zijn grote bed gaat slapen, samen weggooien. Belangrijk hierbij is dat je dan ook écht niet meer terugvalt op een (reserve)speen. Want zodra je kindje eenmaal door heeft dat weg niet écht weg is, dan zal deze tactiek later niet meer werken.

Het stoppen met de speen kost in de meeste gevallen wel wat inspanning en moeite. Maar elk kind is anders en het kost voor de een meer moeite om afscheid te nemen van de speen dan voor de ander. Bedenk altijd: als het eenmaal is gelukt, dan heeft zowel de moeder als het kind hier veel profijt van.

Ook als je kind af en toe nog een speen nodig heeft, moet je er wel op letten dat de fopspeen veilig wordt gebruikt. Op ons blog vind je een aantal tips voor het veilig gebruiken van een fopspeen.