Tips voor het kopen van kinderschoenen: de ultieme gids

Het kopen van kinderschoenen kan best een uitdaging zijn, vooral omdat de voetjes van je kleintje snel groeien en natuurlijk goede ondersteuning nodig hebben. In deze blog delen we handige tips voor het kiezen van de juiste schoenen; van het meten van voetjes tot het kiezen van de juiste pasvorm.

1. Meet de voetjes van je kind

Het is het makkelijkste om de voeten van je kindje van te voren op te meten. Zo heb je een indicatie van de maat die hij/zij nodig heeft en kun je gaan shoppen. Natuurlijk valt ieder merk anders, let dus altijd goed op de lengte van het voetbed. Ook als je online besteld staat dit er vaak bij. Ga je shoppen zonder je kindje(s)? Dan is het handig om thuis alvast de voeten op te meten door de omtrek van de voet op een vel papier te tekenen en deze uit te knippen. Zorg er wel voor dat je kind goed rechtop staat en de voet dus plat op het papier staat. De uitsnede kun je dan meenemen naar de winkel en het papier op het voetbed van de schoen leggen. Vaak kun je het zooltje er wel uit halen om goed te zien of het zou moeten passen. Alternatief kun je een touwtje gebruiken om de lengte van de voet te meten en deze lengte vergelijken met de kinderschoen.

2. Koop kinderschoenen in de juiste maat

Kinderschoenen mogen niet knellen, maar ook niet te groot zijn. Een vuistregel is om ongeveer 12 mm vrije ruimte bovenop de lengte van de voet aan te houden. Dit kun je controleren door je duim tussen de grote teen en de voorkant van de schoen te plaatsen. Ook is het goed om te controleren of er een vinger tussen de hak en de achterkant van de schoen past. Zo heeft je kindje voldoende groeiruimte om nog even met de schoenen vooruit te kunnen maar ook voldoende steun om goed te (leren) lopen.

3. Kies voor soepel materiaal

Kindervoeten zijn nog volop in ontwikkeling en hebben flexibele schoenen nodig die niet te stug zijn. Kies voor schoenen met een soepele zool die de natuurlijke beweging van de voet ondersteunt. Te stijve schoenen kunnen de loopontwikkeling negatief beïnvloeden. Kinderschoenen als die van Donsje Amsterdam of Blundstone zijn bijvoorbeeld stevig maar toch soepel zodat de afronding goed gemaakt kan worden tijdens het lopen.

Blog-kinderschoenen-kopen-tips-sandalen

4. Wissel de schoenen van je kindje af

Het is belangrijk om de schoenen van je kind af en toe te wisselen. Afwisseling voorkomt slijtage en geeft de voetjes de kans om te ademen en zich beter te ontwikkelen. Investeer in meerdere paren. Bijvoorbeeld stevige schoenen voor dagelijks gebruik en lichtere schoenen zoals sandalen voor warme dagen. Binnenshuis is het ook goed om je kindje op blote voeten/antislip sokken te laten lopen.

5. Let op de sluiting van de kinderschoenen

Of je nu kiest voor veters, klittenband of een rits: zorg ervoor dat de sluiting goed werkt en makkelijk aan te trekken is. Veters bieden vaak de beste pasvorm omdat ze op verschillende punten strakker of losser gemaakt kunnen worden. Klittenband en ritsen zijn ideaal voor kinderen die graag zelf hun schoenen aan- en uitdoen.

6. Pas schoenen in de middag

Voeten zwellen gedurende de dag, dus het is het beste om schoenen in de middag te passen. Dit voorkomt dat de schoenen later te strak zitten en ongemakkelijk worden.

7. Let ook op de breedte bij het kopen van kinderschoenen

Niet alleen de lengte, maar ook de breedte van de schoen is belangrijk voor een goede pasvorm. Kindervoeten kunnen smal, normaal of breed zijn, en het is belangrijk om schoenen te kiezen die hierbij passen. Sommige merken bieden verschillende breedtematen aan, wat kan helpen om de perfecte pasvorm te vinden. Zeker als je kindje erg smalle of juist brede voeten heeft. Let in dit geval ook extra op de sluiting van de schoen: met veters of klittenband kun je de schoen meer aanpassen naar de voet.

8. Controleer regelmatig de schoenmaat van je kind

Kindervoeten groeien snel, dus het is verstandig om elke twee tot drie maanden de schoenmaat te controleren. Kids kunnen maanden dezelfde maat hebben en ineens een groeispurt krijgen, houdt dus in de gaten of zijn/haar schoenen nog goed zitten. Vraag bij twijfel om een meting in een schoenenwinkel om zeker te zijn van de juiste maat.

9. Overweeg tweedehands opties voor jonge kinderen

Hoewel het voor oudere kinderen minder aan te raden is om tweedehands kinderschoenen te kopen, kunnen jonge kinderen (onder de vijf jaar) prima schoenen van een oudere broer of zus dragen, mits deze niet versleten zijn en de juiste pasvorm bieden. Zit er wel al slijtage aan de zool, dan kan de voet van je kind ook in die stand gaan staan en wordt dus om deze reden afgeraden. Zijn de schoenen nog netjes maar zijn de zolen versleten, dan kun je dus ook nog overwegen om bij de schoenmaker de zolen te laten vervangen.

10. Zorg voor een goede pasvorm

De tenen moeten genoeg ruimte hebben om te bewegen. Laat je kind altijd even rondlopen met de nieuwe schoenen om te zien of ze goed zitten en of de hak niet omhoog komt bij het lopen. Kleine kindjes moeten altijd even wennen aan andere schoenen, geef ze daarom even de tijd om een paar rondjes te lopen voor je beoordeeld of de kinderschoenen goed zitten.