Alles wat je wilt weten over het uitgebreide geboorteverlof

Wanneer je net bent bevallen is het natuurlijk fijn als je partner bij jou en de baby is. Zo kunnen jullie samen aan het nieuwe hoofdstuk beginnen. Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof voor partners uitgebreid. Waar heb je nu recht op en waarom is het veranderd?

Wat houdt het geboorteverlof voor partners in?

Je hebt recht op geboorteverlof wanneer je vrouw bevallen is. Geboorteverlof of geboorteverlof voor partners is een nieuwe term voor het vaderschapsverlof of partnerverlof. Met dit verlof kun je een periode vrij krijgen van je werk wanneer de kleine is geboren. Zo kun je samen tijd doorbrengen met je pasgeboren baby.

Het geboorteverlof en het aanvullend geboorte verlof

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 1 werkweek geboorteverlof. Je krijgt dan verlof gedurende het aantal dagen dat je in de week werkt vermenigvuldigd met het aantal uren dat je normaal gesproken op een dag werkt. Kortom: het aantal werkdagen x het aantal uren per dag. De werkgever betaalt deze periode gewoon door. Als je ouderschapsverlof opneemt worden deze uren er niet vanaf gehaald.

Sinds 1 juli 2020 hebben we een aanvullend geboorteverlof. Vanaf deze datum heb je, naast het normale geboorteverlof, recht op maximaal 5 weken verlof (dus 5 x het aantal werkuren per week). Deze uren mag je naar eigen keuze indelen, in overleg met je werkgever. Er is wel een voorwaarde: dit verlof geldt alleen binnen de eerste 6 maanden na de geboorte van je baby. Pas als de kleine na 1 juli 2020 is geboren, kunt je dit aanvullend geboorteverlof toepassen.

Waarom is het geboorteverlof veranderd?

De overheid heeft deze nieuwe wet ingevoerd, omdat ze deze nieuwe regeling beter vonden passen in onze moderne samenleving. Het stimuleert een gelijkwaardige verdeling van werk- en zorgtaken tussen ouders. Zo zijn beide ouders meer betrokken bij de opvoeding en de verzorging van het kind. Dit is prettig voor jullie, en voor het pasgeboren kind. Iedere ouder voegt andere aspecten aan de opvoeding toe. Je kind profiteert zo van jullie beider kwaliteiten.

Ook zorgt deze regeling ervoor dat de kansen op de arbeidsmarkt gelijker worden, omdat het verschil in afwezigheid op de werkvloer kleiner wordt.

Heb je nog meer vragen over je zwangerschap en de periode daarna? Misschien heb je wat aan deze 10 leukste zwangerschapsboeken voor mommy’s to be.