Jouw uitgerekende datum: hoe bereken je dit?

Wanneer je zwanger bent, is het fijn om te weten wanneer je uitgerekend bent. Zo kun jij je mentaal voorbereiden op de bevalling, en kun je ervoor zorgen dat je voor deze datum alles voor je kleintje gereed hebt. Denk hierbij aan de babykamer en alle baby essentials. Wij vertellen jou precies hoe jij berekend hoelang je al zwanger bent. Voor het berekenen van de uitgerekende datum, is het van belang om te weten hoeveel weken je al zwanger bent. De dag van de ovulatie bepaalt dit, dus optellen maar!

De ovulatie is het loskomen van een eitje uit je eierstokken. Dit eitje gaat vervolgens naar één van je eileiders. De dagen hiervoor en de dag van de ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Dit gebeurt een keer per cyclus, maar het verschilt per vrouw wanneer de ovulatie plaatsvindt. Tel 40 weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Aangezien de ovulatiedatum afhankelijk is van je menstruatiecyclus kan het zijn dat je een kleine correctie moet uitvoeren. Dit is het geval wanneer je menstruatiecyclus korter of langer is dan 28 dagen. Voor iedere dag dat je cyclus langer is dan 28 dagen, wordt de uitgerekende datum een dag later. Voor iedere dag dat jouw menstruatiecyclus korter is dan 28 dagen, wordt de uitgerekende datum een dag eerder.

De betrouwbaarste manier om je uitgerekende datum te berekenen

Wil je zeker weten wanneer je bent uitgerekend? Wacht dan op de eerste echo. De eerste echo heb je meestal wanneer je acht tot tien weken zwanger bent. Deze echo heet de termijnecho. Bij deze echo is het mogelijk om aan de verloskundige te vragen wanneer je bevalling plaatsvindt. Kun je niet zolang wachten? Je kunt natuurlijk ook zelf een berekening maken aan de hand van bovenstaande informatie. Wanneer je behoefte hebt aan iets meer zekerheid kun je op onder andere www.24baby.nl en www.oudersvannu.nl eenvoudig berekenen wanneer je bent uitgerekend.

Weet je bij deze echo dan ook gelijk het geslacht? Nee. Na ongeveer 16 weken is de echo waarbij het geslacht te zien is. Maar ook dit verschilt bij iedere zwangerschap. Soms vindt de geslachtsecho pas plaats in week 20. In deze week is het geslacht zeker.

Waarom is de uitgerekende datum belangrijk om te weten?

Naast dat het fijn is voor jezelf om te weten wanneer je uitgerekend bent, is het ook handig voor de verloskundige. De verloskundige kan aan de hand van de ontwikkelingen in je buik zien en vergelijken of jouw baby op schema ligt en of je baby goed ontwikkelt. Daarnaast is de 37e week tot en met de 42e week een belangrijke periode. Wanneer je baby te vroeg geboren wordt, zijn nog niet alle organen volgroeid. Na 42 weken, gaat de kwaliteit van de placenta achteruit. De baby krijgt dan minder voeding en de hoeveelheid vruchtwater wordt ook minder. Nog niet bevallen na 42 weken? Neem dan contact op met je verloskundige.