Vliegen tijdens je zwangerschap: mag dat en zo ja, tot wanneer?

Jouw zwangerschap is een prachtige tijd. Negen maanden lang loop jij rond met een groeiend leven in jouw buik. Hoe bijzonder is dat! Veel stellen zien deze tijd als het perfecte moment om nog even weg te gaan met z’n tweeën: de ‘babymoon’. Maar hoe zit het nou eigenlijk precies met reizen en vliegen tijdens jouw zwangerschap? Wij vertellen het je.

Ben je zwanger, maar wil je toch nog even samen met je partner genieten van de laatste periode met zijn tweeën? Stap in het vliegtuig nu het nog kan. Of je mag vliegen hangt namelijk af van het aantal weken dat jij zwanger bent. Over het algemeen kun je tot 30 weken zonder problemen het vliegtuig instappen. Vraag dit wel altijd even na bij de vliegmaatschappij waar je mee vliegt.

Aantal weken zwanger

Natuurlijk moet jij wel van tevoren bij het boeken aangeven dat je in verwachting bent. Vanaf 36 weken weigeren vliegmaatschappijen hoog zwangere vrouwen. Rond deze periode neemt de kans dat je tijdens de vlucht bevalt toe, en dat willen vliegmaatschappijen natuurlijk vermijden. Daarnaast is er in de lucht een tekort aan middelen en deskundigheid om een bevalling te begeleiden. Ben je zwanger van een tweeling of een drieling, dan mag je vanaf 34 weken niet meer vliegen.

Zwangerschapsverklaring

Ben je tussen de 28 en 34 weken, dan heb je een zwangerschapsverklaring nodig, om überhaupt te mogen vliegen. In deze verklaring staat dat jouw arts of verloskundige jou fit genoeg vindt om te vliegen. Daarbij wordt ook je uitgerekende datum vermeld. Houd er rekening mee dat deze verklaring niet ouder mag zijn dan vijf dagen. Ook deze regels kunnen per vliegmaatschappij verschillen. Controleer dus altijd waar jij aan toe bent voordat je een ticket boekt. Maar hoe gezond is het nou eigenlijk voor jou en de baby om te gaan vliegen?

Is vliegen tijdens je zwangerschap schadelijk?

Allereerst heb je natuurlijk te maken met een luchtdruk verschil wanneer jij in het vliegtuig zit. Dit betekent dat er verschil zit tussen de luchtdruk in het vliegtuig en de luchtdruk op de grond. Wanneer je gaat vliegen ondergaat jouw lichaam dit drukverschil en dit kun je bijvoorbeeld voelen aan je oren die dicht gaan zitten. Gelukkig heeft deze druk geen invloed op je vruchtvliezen, omdat deze niet in contact staan met de buitenlucht.

Wel is er iets anders wat schadelijk kan zijn voor je baby. In de atmosfeer zit namelijk straling. Dit wordt kosmische straling genoemd. Deze straling is in de lucht veel hoger dan wanneer je op de grond staat. Sommige mensen beweren dat deze kosmische straling schadelijk kan zijn voor een ongeboren kind. De mate van schade is erg afhankelijk van hoe vaak jij op reis gaat. Wanneer jij een baan hebt als stewardess of piloot komt dit ter sprake, anders is het risico op schade voor jouw ongeboren kind erg klein.

Ga je vliegen tijdens je zwangerschap? Check dan voor je op reis gaat welke regels er gelden bij de vliegmaatschappij waar je jouw ticket boekt.