4 redenen waarom je elke dag zou moeten voorlezen

Ssst! De tijger slaapt, Rupsje Nooitgenoeg en Gonnie en Gijsje. Het kan heel goed zijn dat deze namen je bekend voorkomen. Dit zijn namelijk kinderboeken die met veel verschillende stemmetjes worden voorgelezen, terwijl de allerkleinsten aandachtig de plaatjes bekijken. Dit is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de ontwikkeling van het kind. Het voorlezen van kinderboeken heeft meer impact op kinderen dan dat je zou denken. Het is goed voor de taalontwikkeling én hij of zij heeft er later veel profijt van op school. Hieronder lees je de 4 belangrijkste redenen waarom jij jouw kroost dagelijks zou moeten voorlezen.

Beter taalbegrip

Kinderen die veel worden voorgelezen, krijgen een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen komen erachter dat letters en woorden een betekenis hebben en krijgen zo meer inzicht in hun taalgebruik. Ze zien ook hoe zinnen zijn opgebouwd. Naarmate de kinderen wat ouder worden zullen ze meer gaan praten over bepaalde boeken. Door samen met je kind een gesprek te hebben over een boek, wordt hij of zij gestimuleerd om meer met taal aan de slag te gaan. 

Grotere woordenschat 

Met het voorlezen van vijf boeken per dag heeft het kind al zo’n 1,4 miljoen woorden meer gehoord dan een kind dat nooit wordt voorgelezen. Zelfs wanneer een kind per dag slechts één boek voorgelezen krijgt, helpt dat al enorm bij zijn of haar woordenschat. Wanneer jij het verhaal van Kikker of Nijntje voorleest, dan luisteren ze aandachtig mee. Ze pikken zo een aantal nieuwe woorden op die hun woordenschat vergroot. Kinderen die in hun jongere jaren meer worden voorgelezen en meer woorden hebben gehoord, zijn later beter in (begrijpend) lezen dan leeftijdsgenootjes die niet regelmatig zijn voorgelezen. Wanneer een kind wat ouder is zullen ze dan ook vaker naar een betekenis vragen van een moeilijker woord. Een grote woordenschat helpt hen bij verschillende vakken op school.  

Beter concentratievermogen 

Met het voorlezen luisteren de kinderen aandachtig naar het verhaal. Naast het feit dat ze steeds meer nieuwe woorden oppikken, worden ze ook steeds beter in hun luistervaardigheid. Hoe meer je ze voorleest hoe beter ze het verhaal kunnen volgen en snappen. Het helpt ook enorm bij het verbeteren van het concentratievermogen. Ook dit zal hen helpen wanneer ze naar school toegaan. Ze luisteren en begrijpen beter wat hen wordt verteld.

Een grotere fantasie

Bij het voorlezen van verhalen krijgt je kind ook een grotere fantasie. Wanneer ze luisteren naar een verhaal, krijgen ze een eigen beeld in hun hoofd. Kinderen leren om hun eigen voorstellingen te maken van situaties die ze nog nooit eerder hebben gezien. Ze verzinnen hun eigen personages en als het verhaal is afgelopen, fantaseren ze zelf het verhaal verder.  

Populaire kinderboekjes bij ELUUN

Ook wij zien dat lezen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Daarom verkopen wij in onze winkel en binnenkort ook in de webshop een aantal populaire kinderboekjes. Je vindt er onder andere de klassiekers Boer Boris, Gonnie en Gijsje en Rupsje Nooitgenoeg. De leukste verhalen voor een perfecte bedtime story. 

Je kind dagelijks voorlezen uit een boek is dus enorm goed voor zijn of haar taalontwikkeling. Wanneer ze van jongs af aan veel verhalen horen, hebben ze daar later veel profijt van. Kruip dus elke avond even gezellig bij je kroost in bed en lees samen een leuk verhaaltje voor het slapen gaan. Daar kunnen ze dan weer lekker over dromen! Wat is jouw lievelingsboek?