Welke verschillende zwangerschapstesten zijn er allemaal?

Wanneer je wilt weten of je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest kopen. In principe werken alle zwangerschapstesten hetzelfde. Iedere test meet namelijk de hoeveelheid hCG die in jouw urine zit. hCG is een afkorting voor Humaan choriongonadotrofine. Het grootste verschil tussen de zwangerschapstesten is de manier van aflezen van het resultaat en de manier waarop de test in contact komt met urine.

Er zijn in totaal vier verschillende zwangerschapstesten te koop met allemaal een andere werking.

De digitale zwangerschapstest

Kies je voor een andere zwangerschapstest dan een digitale, dan moet je na contact met urine aan de hand van twee streepjes aflezen of je al dan niet zwanger bent. Dit zorgt vaak voor onduidelijkheid, omdat de streepjes niet altijd even duidelijk zichtbaar zijn. Op een digitale zwangerschapstest daarentegen zit een LCD schermpje, waar een tekst op komt te staan. De tekst geeft in duidelijke woorden aan of je wel of niet zwanger bent, namelijk ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’.

De midstream

Deze zwangerschapstest is over het algemeen erg bekend. De midstream is de stick die jij in de urinestraal kunt houden. Deze stick is niet alleen erg snel, maar ook hygiënisch. Wel komt het bij de midstream vaak voor dat vrouwen door de zenuwen naast de stick plassen. Een andere manier om toch met de midstream te testen, is om eerst even in een potje te plassen, zoals je ook doet wanneer jij een blaasontsteking hebt. Wanneer jouw urine is opgevangen, kun jij de stick voor een aantal seconden in het potje houden. Zo weet je in ieder geval zeker dat het goed gaat.

Dipstick

Houd je het liever eenvoudig, dan is de dipstick de perfecte keuze voor jou. De dipstick is een extra gevoelige zwangerschapstest. Door wat urine in een schoon potje op te vangen, en vervolgens de test erin te houden, zie je binnen vijf minuten resultaat. Wanneer jij de test erin houdt, is het belangrijk dat je de strip niet verder onderdompelt dan tot het MAX streepje. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er altijd een controlestreepje bij de letter C komt te staan. Dit betekent dat de dipstick werkt en dus niet defect is. Wanneer er niet alleen bij de C, maar ook bij de T een streepje verschijnt, ben je zwanger. Gefeliciteerd!

Cassette

Deze zwangerschapstest is het minst populair. De reden daarvan is dat deze test regelmatig mislukt, doordat het controle streepje niet verschijnt. Maar wanneer de test wel werkt, is ook dit natuurlijk een manier om te testen of je zwanger bent ja of nee. Met een cassette moet je eerst urine opvangen in een schoon bakje. Wanneer je dit hebt gedaan, leg je de cassette op een vlakke tafel neer en gebruik je het bijgeleverde pipetje om urine in de cassette te druppelen. De exacte hoeveelheid staat beschreven in de gebruiksaanwijzing. Vervolgens is het tijd om een aantal minuten te wachten. Wanneer er een streepje bij de letter C verschijnt, betekent dit dat de test werkt en niet defect is. Dit heet een controle streepje. Wanneer er ook een streepje bij de letter T verschijnt, ben je zwanger.

Weet jij al wanneer je uitgerekend bent? Lees hier hoe jij jouw uitgerekende datum kunt berekenen!