Zo kleed je je baby warm aan in de winter

Als nieuwbakken ouder komt er ineens van alles op je af. Je wil overal op voorbereid zijn maar raakt in de war van goedbedoelde adviezen van alles en iedereen. Heeft je kindje het nu koud of krijgt hij het juist te warm met nog een extra laag? Hoe moet je een baby kleden in de winter? Je kunt het hem of haar natuurlijk nog niet zelf vragen. (Wat zou dat soms handig zijn.) Daarom delen we een aantal simpele handvaten en handige tips om je baby lekker warm aan te kleden tijdens de koude winterdagen.

De tempratuur van je kindje bepalen

Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warm houden. Daarom is het belangrijk om hem of haar de eerste weken lekker warm aan te kleden. Zeker in de winter wil je baby warm aankleden. Je kindje verliest de meeste warmte via het hoofd. Een mutsje in de eerste 1 á 2 weken is daarom geen overbodige luxe. De eerste week mag je het mutsje zelfs ’s nachts ophouden om goed warm te blijven.

Hoe weet je nu of je baby het te warm of koud heeft? Daar is een handig trucje voor: voel even aan de achterkant van het nekje. Is het nekje erg warm en een beetje plakkerig, dan heeft je baby het waarschijnlijk wat te warm. Voelt het juist een beetje koud aan? Dan kun je gerust een extra laag toevoegen. Is het nekje gewoon lekker warm? Helemaal goed, lekker houden zo! De handen en voeten kunnen vaak wat kouder aanvoelen. Zolang ze niet ijskoud zijn is dat helemaal niet erg!

Houdt je baby warm met meerdere laagjes

Over het algemeen kun je bij het aankleden van een baby deze vuistregel aanhouden: trek je baby één laagje meer aan dan jijzelf. Dus als jij een hemd draagt met daaroverheen een dunne longsleeve kan je baby daar nog wel een vestje overheen gebruiken.

Sowieso is het fijn om in laagjes te werken. Zo kun je gemakkelijk iets weghalen of toevoegen, afhankelijk van de tempratuur. In de winter zijn de volgende lagen fijn om aan te trekken/ klaar te hebben liggen:

 • Een romper met lange mouwen
 • Een broek/maillot met shirt of boxpakje met lange mouwen en broekspijpen
 • Sokjes die goed blijven zitten en aansluiten bij de broek of een broek met ‘voetjes’
 • Een dikker vestje of een lekkere trui
 • (Wollen) sloffen
 • Een deken van wol of katoen

Natuurlijke, ademende stoffen zoals wol of katoen zijn het fijnste om te gebruiken. Sowieso bij de onderste lagen. In een synthetische stof kan je baby zijn of haar warmte misschien niet kwijt of blijft hij of zij juist langer koud. Daarnaast is het belangrijk dat de kleertjes goed aansluiten. Baby’s kunnen snel warmte verliezen door te grote of te wijde kleren.

Baby-aankleden-winter

Je baby warm aankleden voor de nacht

’S nachts is het vaak wat kouder in huis dan overdag. Dat is ook goed, want baby’s slapen beter bij lagere tempraturen. Mits ze lekker warm zijn aangekleed natuurlijk. In de winter is het daarom fijn om je baby de volgende laagjes aan te trekken in de nacht:

 • Een romper met lange mouwen
 • Een pyjama met lange mouwen/ broekspijpen
 • Een winterslaapzak met afritsbare mouwen, zo kun je deze weghalen/ toevoegen afhankelijk van de temperatuur.
 • Eventueel een extra dekentje. Zorg er wel voor dat je deze goed en stevig instopt en niet te hoog optrekt in verband met verstikkingsgevaar.
 • In de eerste week is het fijn om ook ’s nachts een mutsje op te houden.
 • Eventueel kun je nog een warme kruik of warmteknuffel bij je baby in bed leggen.

In de winter met je baby naar buiten

Wil je er even lekker uit met je kleintje? Dat kan prima, ook als het buiten vriest. Zolang de tempratuur niet onder de -10 graden komt en je je kindje goed inpakt. Zo kun je je baby goed kleden in de winter, extra lagen die je nog kunt toevoegen voordat je naar buiten gaat zijn:

 • Een warme jas of een lekker (ski)pak die hoog aansluit.
 • Een mutjes dat over de oren valt zoals een bonnet (strikmutsje) of een balaclava, deze blijven ook goed zitten wanneer je kindje veel met het hoofd beweegt.
 • Vanaf een paar maanden kun je je baby ook een lekkere sjaal omdoen om het nekje warm te houden.
 • Wantjes
 • Sloffen
 • Een voetenzak en/of deken.

Ga je wandelen zonder kinderwagen? Dan is het fijn om je kindje lekker dicht tegen je aan te houden in een draagzak of draagdoek. Door je eigen lichaamswarmte blijft je baby goed op tempratuur. Je kunt zelfs (als dat past) je jas over de draagdoek sluiten. Zo zijn ook de armpjes uit de kou. Waait het hard? Dan kan het juist fijn zijn om je baby in de wagen te leggen omdat hij of zij zo lekker uit de wind ligt.

Wollen items zijn altijd fijn om te gebruiken omdat deze de tempratuur van je kindje goed vasthouden. Een wollen pak kan bijvoorbeeld heel fijn zijn omdat je kindje hierin helemaal ingepakt zit. De wollen overal van Engel heeft bijvoorbeeld ook nog een capuchon en flapjes bij de handen en voeten. Zo heb je geen extra wantjes of sloffen nodig bij je kleintje en kan hij of zij lekker bewegen zonder iets te verliezen.

Blog-baby-kleden winter

Je baby buiten laten slapen in de winter

Wist je dat veel ouders in Scandinavische landen hun baby buiten laten slapen? Zelfs in de winter. De frisse buitenlucht werkt namelijk kalmerend en is goed voor de weerstand. Kindjes slapen buiten vaak ook sneller en beter. Een pasgeboren baby kan nog niet goed warm blijven en kun je dus beter lekker binnenhouden. Maar vanaf een week of 10 kun je je kleintje best eens buiten een dutje laten doen in bijvoorbeeld de kinderwagen. Bovendien krijgt je baby zo genoeg vitamine D binnen om een goede weerstand op te bouwen en sterke botten te ontwikkelen. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je je baby warm aankleed in de winter en een extra deken over doet. Lees je wel goed in en bereid je voor, voordat je ervoor kiest om dit te gaan doen.

Volg je gevoel en je gezonde verstand

Er zijn megaveel tips, regeltjes en theorieën die mensen gebruiken bij het aankleden van een (pasgeboren) baby. Dit zijn fijne richtlijnen om aan te houden, maar uiteindelijk is ieder kindje anders. Sommige baby’s kunnen veel sneller hun eigen tempratuur regelen dan anderen. Luister vooral naar je gevoel en kijk naar wat je kindje fijn vindt. Twijfel je toch? Raadpleeg dan je consulent van het Consultatie bureau. Zij hebben veel kennis, handige tips en denken graag met je mee.