Waarom is een zonnebril belangrijk voor baby’s en kinderen?

Ben je benieuwd waarom kinderen een zonnebril nodig hebben en waar je op moet letten bij de aanschaf van een kinderzonnebril? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen. Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar voor de zon. Naast de gevoelige huis, hebben ook hun ogen goede bescherming nodig tegen schadelijke UV-straling. Terwijl ouders vaak de huid van hun kinderen beschermen met zonnebrandcrème, wordt het belang van oogbescherming over het hoofd gezien. Het dragen van een zonnebril, zonnehoedje of pet is daarom belangrijk om de ogen te beschermen tegen de zon. Ook bij baby’s en jonge kinderen.

Waarom is een zonnebril belangrijk bij kinderen?

Kinderen zijn gevoeliger voor fel licht en UV-straling dan volwassenen omdat hun pupillen groter zijn en hun ooglens minder beschermend pigment bevat. Blootstelling aan te veel UV-straling kan het hoornvlies beschadigen en het risico op oogziekten verhogen. Daarom is het belangrijk om de ogen van kinderen te beschermen met een goede zonnebril of zonnehoed, vooral op zonnige dagen en als je voor langere tijd buiten bent.

Welke categorie zonnebril moet ik kiezen voor mijn kind?

Een goede zonnebril voor kinderen heeft gepolariseerde glazen om schittering te verminderen en de ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Gepolariseerde glazen hebben een speciale folie met een filter die horizontale reflectie absorbeert. Deze schittering wordt met name veroorzaakt door weerkaatst zonlicht van oppervlakken zoals water, sneeuw, glas en wegen.

Zonnebrillen zijn ingedeeld in verschillende categorieën van zonbescherming, variërend van categorie 0 tot categorie 4. Hoe hoger de categorie, hoe beter de bescherming tegen UV-straling. Zonnebrillen met categorie 3-lenzen komen het meest voor en bieden uitstekende bescherming tegen de zon en zijn dan ook ideaal voor kinderen. Een stap hoger (en tevens de hoogste categorie) is categorie 4. Dit wordt vaak bij extreem fel zonlicht gebruikt zoals in skibrillen. Voor alledaagse dingen zit je dus met een zonnebril met categorie 3 glazen goed. We bespreken hieronder alle categorieën en de toepassing.

De kinderzonnebrillen van Izipizi zijn bijvoorbeeld ideaal. Deze bieden hoge bescherming (categorie 3) en zijn verkrijgbaar in diverse maten/modellen/kleuren voor baby’s en kinderen van 0 tot 10 jaar.

Overzicht van oogbescherming per categorie zonnebril:

Categorie 0: Deze zonnebrillen bieden minimale bescherming tegen UV-straling (3-20% geblokkeerd) en worden meestal gebruikt voor mode of in omgevingen met weinig blootstelling aan de zon.

Categorie 1: Zonnebrillen in deze categorie blokkeren 20-57% van het UV-licht en zijn geschikt voor bewolkte dagen met weinig zonlicht.

Categorie 2: Deze glazen blokkeren 57-82% van de UV-straling en zijn ideaal voor gedeeltelijk bewolkte dagen waarbij de zon soms doorbreekt.

Categorie 3: Zonnebrillen in deze categorie bieden een goede bescherming (82-92% UV-licht geblokkeerd) en zijn geschikt voor fel zonlicht, zoals op zonnige dagen op het strand of tijdens buitenactiviteiten.

Categorie 4: Dit zijn de zonnebrillen met de hoogste bescherming (92-97% UV-licht geblokkeerd) en worden aanbevolen voor uitzonderlijk felle omgevingen, zoals op grote hoogte of op zee. Let op: zonnebrillen in deze categorie zijn niet geschikt om mee te rijden vanwege de donkere tint van de glazen.

Welke zonnebril is het beste voor baby’s en kinderen?

Handige zonnebrillen voor baby’s en kleine kinderen

Voor baby’s en kleine kinderen zijn zonnebrillen met een bandje, zoals die van Izipizi, erg handig. Deze zonnebrillen blijven goed op hun plaats zitten en bieden maximale bescherming voor de gevoelige ogen van jonge kinderen. Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan aan te moedigen om een ​​zonnebril of goede zonnehoed/pet te dragen, zelfs als ze nog heel jong zijn. Ook omdat ze dan gelijk wennen aan het dragen van iets op hun hoofd.

Goede zonnebrillen voor oudere kinderen

Voor grotere kinderen is een bandje aan de zonnebril niet meer nodig, ze houden de zonnebril zelf goed op. Wel blijft de zonbescherming van de zonnebril natuurlijk belangrijk. Ga dus voor minimaal categorie 3. Dit zijn bijvoorbeeld de kinderzonnebrillen van Izipizi of die van Lil’ Atelier. Raakt jouw kindje de zonnebril alsnog makkelijk kwijt? Dan is een katoenen zonnebrilkoordje aan te raden. Deze zit niet zo strak om het hoofd maar valt los om de nek.

Blog-zonnebril-kind-waarom

Veelgestelde vragen over zonnebrillen voor kinderen

Is een zonnebril goed voor kinderen?

Ja, een zonnebril is zeker goed voor kinderen omdat het hun gevoelige ogen beschermt tegen schadelijke UV-stralen en verblinding. Het dragen van een zonnebril op jonge leeftijd kan op lange termijn oogschade helpen voorkomen en het visuele comfort verbeteren tijdens buitenactiviteiten.

Het dragen van een zonnebril heeft geen invloed op het ‘lui’ worden van de ogen van kinderen. Zonnebrillen met symmetrisch gekleurde glazen zijn veilig voor kinderen en bieden de nodige bescherming tegen schadelijke UV-stralen.

Vanaf welke leeftijd moeten kinderen een zonnebril dragen?

Kinderen kunnen een zonnebril dragen zodra ze een bril op hun neus kunnen houden. Dit kan variëren van kind tot kind, maar over het algemeen wordt aanbevolen om kinderen van alle leeftijden te beschermen tegen de zon, ook baby’s en jonge kinderen. Een zonnebril met een rubberen bandje zoals de babyzonnebril van Izipizi is handig voor de allerkleinsten zodat deze goed blijft zitten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril voor kinderen?

Bij het kopen van een zonnebril voor kinderen is het belangrijk om te letten op de UV-bescherming, comfortabele pasvorm, duurzaamheid en veiligheid. Kies bij voorkeur voor een zonnebril met gepolariseerde lenzen met categorie 3 zonbescherming om de ogen van je kindje extra te beschermen tegen UV-stralen, verblinding en reflecties.

Beschermt een petje of hoedje voldoende als een kind geen zonnebril wil dragen?

Hoewel een petje of hoedje bescherming biedt tegen direct zonlicht, beschermt het niet tegen licht dat weerkaatst. Het hoornvlies van de ogen kan dus alsnog verbranden. Een zonnehoed of pet is dus zeker goed maar een zonnebril biedt daarom een ​​betere bescherming voor de gevoelige ogen van kinderen.

Is een kinderzonnebril ook geschikt voor wintersport?

Ja, een kinderzonnebril is ook handig voor wintersport, omdat het beschermt tegen schadelijke UV-stralen, zoals bijvoorbeeld sneeuwblindheid.